Știrile 60m.RO

Rodica Boancă (AUR): Un premiant la olimpiada națională primește un stimulent de doar 150 de lei. Ce va face Ministerul Educației?

Un premiant la olimpiada națională primește un stimulent de doar 150 de lei, adică mai puțin decât un sfert din ajutorul social sau mai puțin de jumătate din minimul ajutorului de șomaj. Senatoarea Rodica Boancă a punctat că această sumă nu acoperă deseori nici măcar transportul elevilor. Din poziția sa de cadru didactic și de parlamentar, Rodica Boancă a cerut Ministerului Educației să ia măsuri: elevii trebuie sprijiniți, stimulați și recompensați pentru performanță, dacă ne dorim să evoluăm ca societate.

Senatoarea Rodica Boancă a supus atenției ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, această situație inacceptabilă și a cerut explicații despre modul în care a fost stabilită această sumă, precum și detalii despre măsurile ce vor fi adoptate pentru creșterea burselor și stimulentelor alocate pentru organizarea olimpiadelor școlare.

Potrivit răspunsului transmis de către ministerul în cauză, există un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care a fost dezbătut în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei şi avizat favorabil de partenerii sociali în data de 3 mai 2022. Acest OUG prevede modificarea cuantumutui burselor şi modificarea sumelor alocate pentru organizarea olimpiadelor şcolare:

„Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă sus-menţionat prevede majorarea de până la 10 ori a cuantumutui stimulentelor financiare acordate premianţilor la competițiile școlare. România este una dintre puţinele ţări din lume în care organizarea competiţiilor şcolare, precum şi acordarea de stimulente financiare elevilor laureaţi ale acestora sunt finanţate de ministerul cu atribuţii în domeniul educaţiei. De regulă, în majoritatea ţărilor europene organizarea competiţiilor şcolare face obiectul activităţii unor societăţi ştiinţifice sau organizaţii neguvernamentale, în absenţa unui sprijin din partea ministerului de resort”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Educației.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button