Știrile 60m.RO

Rodica Boancă (AUR) a făcut plângere penală în legătură cu testarea COVID a elevilor: “Testarea elevilor încalcă mai multe drepturi și libertăți ale omului”

Rodica Boancă, senator din partea Alianței pentru Unirea Românilor, a făcut o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, privind procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă în unitățile de învățământ.

“Ordinul nr. 5.608/2.506/2021 încalcă dispozițiile prevăzute de Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.

Menționăm faptul că testul rapid este un act medical constând în examinarea în scop de diagnostic preventiv, astfel cum este definit prin art. 1 lit. d) din Legea nr. 46/2003.

Art. 2 din Legea nr. 46/2003 prevede faptul că ,,pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înalta calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane.”

Având în vedere faptul că testele rapide au fost cumpărate de stat de la companii fără autorizație sanitară, consider că această condiție nu este îndeplinită.“, susține Rodica Boancă.

Senatorul AUR atrage atenția asupra faptului că elevii sunt testați de profesori sau părinți și nu de către persoane acredate, acest lucru încâlcând grav dispozițiile legale:

“Pe cale de consecință, testele rapide în școli nu trebuie să devină obligatorii, întrucât acest aspect ar încalcă, pe lângă alte drepturi și libertăți ale omului și art. 13 din Legea nr. 46/2003 mai sus menționat.

De asemenea, părinții nu pot cumpără teste rapide de la farmacie pentru a evita contactul copiilor cu testele care au fost manipulate de mai multe persoane care pot fi infectate ci sunt obligați să primească testele distribuite de unitățile școlare.

Astfel, rezultă faptul că efectuarea acestor teste elevilor, de către profesori sau părinți și nu de către persoane acreditate, încalcă grav dispozițiile legale de mai sus cât și alte dispoziții legale pe care le vom indică în continuare.

Comisia Europeană a recomandat statelor membre printre altele și că testarea antigenică rapidă să fie efectuată de personal medical calificat sau de alți operatori calificați, după caz, în conformitate cu specificațiile naționale, în strictă conformitate cu instrucțiunile producătorului și sub rezervă controlului calității.

Testele rapide au fost transportate în școli vrac, nefiind ambalate individual astfel cum se găsesc în farmacii. Rodica Boancă susține că prin această cale sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută și pedepsită de art. 352:

“Având în vedere faptul că testele pe care le primesc elevii și pe care trebuie să le facă de două ori pe săptămâna, în zilele de luni și de joi, sunt trecute prin mâinile mai multor persoane, respectiv puse în punguțe pentru fiecare copil în parte și apoi distribuite pentru fiecare clasa de către diriginți/învățători/educatori, consider că acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor și mai departe a familiilor acestora.

Așadar, astfel cum am arătat mai sus, faptul că în școli au fost distribuite teste rapide neambalate individual, care urmează a fi efectuate de către profesori sau părinți și nu de către cadre medicale abilitate astfel cum se prevede în diferitele acte normative emise în vederea luării unor măsuri apreciate drept necesare, rezultă faptul că situația premisa a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor este îndeplinită.

Având în vedere toate aspectele mai sus menționate, consider că deși pare că s-a avut în vedere controlarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în unitățile de învățământ, în realitate, prin modalitățile superficiale și defectuase în care sunt distribuite aceste teste, s-au creat reale pericole de infectare a elevilor și familiilor acestora.

În lumina tuturor argumentelor mai sus menționate, solicităm să efectuați cu  celeritate cercetările care se impun și să constatați că în cauza sunt întrunite elementele constitutive al infracțiunii de zadarnicire a combaterii bolilor, fapta prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. (2) C. Pen.“, se arată în plângerea penală depusă de Rodica Boancă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Back to top button