Politică

Robert Negoiță, cercetat de ANI: Familia primarului, abonată la contractele de la Primăria Sectorului 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, este anchetat, de procurorii DNA, într-un dosar penal, pentru fapte de corupție. Sesizarea a fost formulată de reprezentanții Agenției Naționale de Integritate și are legătură cu o serie de contracte pe care primăria le-ar fi încheiat cu firme controlate de familia sa. Contractele verificate, care fac obiectul cercetării, au fost încheiate în ultimele două mandate, ale primarului Negoiță.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, într-un comunicat de presă, că a sesizat Direcția Națională Anticorupție în legătură cu posibile fapte de corupție comise de primarul Sector 3, Robert Negoiță. Sesizarea are la bază o serie de aspecte legate de contractele de achiziții încheiate de primărie sau de instituții subordonate, cu firme în care sunt implicate persoane din familia primarului.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Robert Sorin Negoiță, Primar al Sectorului 3, București, a infracțiunii asimilate faptelor de corupție prevăzută de dispozițiile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancționarea faptelor de corupţie, a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, respectiv a infracțiunii de fals în declarații prevăzută de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din același act normativ”, se arată în comunicatul ANI.

Conform sursei citate, în ultimii ani, începând cu 2016, mai multe societăți, la care Primăria Sector 3 este autoritate tutelară, au încheiat contracte cu firme în cadrul cărora membrii familiei primarului dețin diferite funcții și calități.

Contractele pentru care este acuzat primarul

În comunicatul de presă, ANI a prezentat contractele care au fost analizate și pentru care au fost depistate indicii cu privire la posibile încălcări ale legii penale. Astfel, este vorba despre:

Contractul de închiriere mijloace de transport nr. 1450/31.08.2016, încheiat între Administrarea Domeniului Public București SA aflată în subordinea Primăriei Sector 3, în calitate de locatar și o societate comercială în cadrul căreia membrii familiei primarului Robert Sorin Negoiță (părinții și fratele) dețin funcții și calități, în calitate de locator. Obiectul contractului de închiriere a fost reprezentat de punerea la dispoziția locatarului a unui autoturism Mercedes-Benz Viano pentru 450 lei/lună fără TVA pentru perioada 01.09.2016 – 31.12.2018. Suma încasată de familia Negoiță a fost de 13.401 lei.

Contractul de vânzare-cumpărare nr. 5381/01.11.2018, încheiat între SD 3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL, în calitate de cumpărător și aceeași firmă deținută de familia primarului, în calitate de vânzător. Obiectul contractului a vânzarea autovehiculului second hand marca Mercedes-Benz Viano cu suma de 39.874,71 euro. Este același autovehicul care a fost închiriat anterior.

Contractul de închiriere nr. 3537/14.10.2019 încheiat între SD 3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL, în calitate de chiriaș și o societate comercială în cadrul căreia membrii familiei primarului Robert Sorin Negoiță dețin funcții și calități, în calitate de locator. Obiectul contractului a fost reprezentat de închirierea unui teren de 2.390 mp, situat în municipiul București. Contractul a încetat la data de 02.06.2022, valoarea acestuia fiind de 346.979,4 lei.

Contractul de închiriere nr. 3230/03.08.2021 încheiat între SC Algorithm Construcții S3 SRL din subordinea Primăriei Sector 3, în calitate de locatar și o societate comercială în cadrul căreia membrii familiei primarului negoiță dețin funcții și calități, în calitate de locator. Obiectul contractului a vizat închirierea de utilaje și/sau echipamente, pe o perioadă de un an, suma achitată fiind de 31.101,84 lei.

Negoiță nu și-a trecut contractele în declarațiile de interese

Aceste contracte, a precizat ANI, nu au fost menționate de Robert Negoiță în declarațiile de interese pe care le-a depus în această perioadă. Iar acest lucru a a atras constatarea indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

„Potrivit legii, Robert Sorin Negoiță avea obligația să declare contractele finanțate de la bugetul local, obținute sau aflate în derulare în timpul exercitării mandatelor de primar, de către societățile comerciale ale rudelor de gradul I ale acestuia (prin rude de gradul I se înțeleg părinți pe linie ascendentă), încheiate cu societăți comerciale cu capital de stat. Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare”, se mai arată în comunicatul ANI.3

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button