Riști să faci 5 ani închisoare dacă ascunzi că ai coronavirus
Codul penal a fost modificat, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, în încercarea autorităţilor de a limita numărul de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 pe teritoriul ţării. Astfel, pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor pot ajunge şi la 15 ani de închisoare, dacă o persoană moare în urma infectării. În plus, apare o nouă infracţiune, omisiunea declarării unor informaţii, faptă pedepsită cu până la trei ani de închisoare.
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată de Ministerul Justiţiei şi adoptată, miercuri noapte, de Guvern, majorează considerabil pedepsele pentru persoanele care comit infracţiuni în contextul epidemiei de coronavirus.
Astfel, pentru falsul în declaraţii, infracţiune prevăzută la art. 326 din Codul penal, va fi prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau amendă, în loc de închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă, aşa cum a fost până acum. În plus, a fost introdus un alineat care prevede că dacă se ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală contagioasă, falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau amendă.
În ceea ce priveşte zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352 Cod penal), pedepsele cresc astfel:
Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(9) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte.
(10) Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.
Până acum, art. 352 Cod penal stipula astfel:
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Nu în ultimul rând, a fost introdusă o nouă infracţiune, după art. 352, respectiv omisiunea declarării unor informaţii, astfel:
Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Înăsprirea pedepselor, în contextul epidemieI de coronavirus, a fost anunţată, joi dimineaţă, de premierul Ludovic Orban.
„Ştiu că cea mai mare parte a oamenilor respectă legea, deciziile autorităţilor, tocmai din acest motiv am decis să înăsprim aceste pedepse, pentru a-i sancţiona pe aceia care nu înţeleg că trebuie să respecte toate măsurile luate de autorităţi, pentru că altfel riscă să pună în pericol sănătatea şi poate chiar viaţa cetăţenilor români”, a explicat primul-ministru.
Sursa: www.monitoruljustiției.ro