Vicepreședintele Partidului AUR, Ringo Dămureanu a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook cu ocazia dezvelirii Bustului poetului național Mihai Eminescu în orașul Nursultan, Capitala Kazahstanului.
,, Excelențele Voastre,
Domnule Nikolay Plushkis,
Stimați invitați la evenimentul dezvelirii Bustului poetului național Mihai Eminescu în orașul Nursultan, Capitala Kazahstanului,
Evenimentul la care Domniile Voastre luați astăzi parte în capitala Kazahstanului este unul istoric, care va produce profunde reverberații în relațiile dintre Țările și Popoarele noastre prietene, prin faptul că este primul de acest tip în Asia.
România este o Țară în care toți cetățenii ei, indiferent de etnie și naționalitate, sunt respectați și iubiți, fiind un model de bună conviețuire pentru toate popoarele din Europa și din Lume, o mărturie în acest sens fiind faptul că toate minoritățile care trăiesc pe teritoriul Țării noastre au reprezentare în Parlamentul de la București, iar Președintele României în ultimele două mandate este el însuși un minoritar etnic.
Constituția României recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase” a declarat deputatul AUR, Ringo Dămureanu.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este un partid nou, cu doctrină conservatoare, care își propune să unească în cuget și în simțiri și să îi reprezinte pe toți românii, indiferent de Țara în care trăiesc, în armonie și respect pentru valorile fundamentale, bazându-și doctrina pe 4 piloni: Credința, Familia, Națiunea și Libertatea.
Este cel mai nou partid parlamentar din România, din decembrie 2020, deținând 10% din numărul de parlamentari ai României, militează pentru păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume, sprijinim întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionăm pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legilor statului ai căror cetăţeni sunt.
Mihai Eminescu (1850 – 1889) este considerat geniul reprezentativ al Poporului Român.
A fost poet, prozator, filosof și jurnalist, considerat drept cea mai importantă voce din cultura și literatura română.
Ziua de 15 ianuarie, care reprezintă data nașterii poetului nostru național, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale în România, prin lege, începând cu anul 2011, fiind o sărbătoare națională, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.
Eminescu a îmbinat temele tradiționale ale Romantismului european cu gustul pentru trecut și cu pasiunea pentru istoria națională, rădăcina ideologică a gândirii sale economice și politice fiind conservatoare, o doctrină pe care noi azi o continuăm, publicistica sa oferind o radiografie a vieții politice din a doua jumătate a Secolului XIX.
Opera lui Mihai Eminescu este citită și apreciată de multe popoare, de pe toate continentele, fiind cel mai tradus autor român în străinătate, în aproape toate limbile Pământului.
,, O veste bună pentru noi toți, pentru cultura kazahă, dar și pentru zecile de mii de români care trăiesc în Kazahstan este aceea că o parte din lucrările poetului nostru național vor fi traduse și în limba kazahă și vor fi publicate în Kazahstan, preocupările în acest sens ale ambasadorului Republicii Kazahstan în România, E.S. domnul Nurbakh Rustemov, dar și ale Președintelui Societății Culturale Române ”Dacia” a românilor din Kazahstan, domnul Nikolay Plushkis, fiind cunoscute și apreciate de noi.
În aceeași măsură, dezvelirea bustului marelui poet român, inaugurată de Domniile Voastre astăzi, în Piața București din capitala Nur-Sultan, reprezintă un eveniment cultural istoric, fiind dovada vie a aprecierii de care se bucură cultura românească în Kazahstan.
Românii din Kazahstan îl iubesc pe Eminescu. Sunt cunoscute cazuri de români de aici care și-au vândut bunuri personale ca să poată cumpăra opera lui Eminescu.
Simbolistica acestui eveniment este extrem de rezonantă.
Kazahstanul este o țară de poveste, deși se află în Asia Centrală, având un teritoriu egal cu al Europei de Vest, de 11,5 ori mai mare decât cel al României, cu o populație egală, prin peticul său de teritoriu situat la vest de râul Ural, face parte și din Europa.
Capitala țării, care de azi va găzdui bustul lui Eminescu, este orașul Nur-sultan, nume ales după prenumele primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a cărui importanță în istoria poporului Kazah poate fi asemănată cu cea a lui Eminescu în cultura poporului român” a mai adăugat Ringo Dămureanu.
România şi Kazahstan au în acest moment relaţii economice puternice, iar prin cultură şi sport se pot crea legături emoţionale profunde între cele două Țări și popoare.
,, Țările noastre au convenit să pună în valoare cei doi mari poeți naționali, Mihai Eminescu și Abai Kunanbayev.
Data de 10 septembrie simbolizează nașterea poetului național kazah Abai Kunanbayev, în această zi, în anul 2020, fiind dezvelit bustul poetului kazah în piațeta din București care îi poartă numele, iar festivalul poeziei, programat în luna mai 2021, în capitala Nur-Sultan, a fost dedicat celor doi poeți naționali. Lectoratul de limbă, cultură și civilizație românească, care funcționează în cadrul Universității de Stat din Karaganda, este singurul de acest tip din toată Asia Centrală” a menționat deputatul AUR.
Kazahstanul pune în valoare tradițiile și cultura națională, arătând respect pentru poeți și scriitori, apreciere pentru artă și patrimoniu, iar îmbrățișarea poetului român Mihai Eminescu nu face decât să confirme atașamentul pentru valorile universale autentice.
Ringo Dămureanu: Această zi reprezintă pentru noi o ocazie perfectă de a simți pe viu relațiile culturale și diplomatice ale celor două Țări și Popoare prietene, dar și de a spera că pe viitor vom putea împreună să promovăm ceea ce ne unește. Relațiile culturale dintre România și Kazahstan creează apropiere între popoarele noastre.
În ultimii ani, s-au organizat în ambele Țări diverse evenimente culturale, festivaluri de teatru, film, muzică şi folclor, expoziţii de artă populară şi de fotografie. Putem vorbi despre o ”mică Românie” în Kazahstan, unde trăiesc câteva zeci de mii de români. În Kazahstan există oficial 21.000 de români, dar neoficial sunt probabil dublu, în urma relațiilor de familie legate în timp, chiar dacă vorbim despre o istorie comună de doar puțin peste un secol… Au fost români veniți din Basarabia, care au întemeiat sate.
În regiunea Aktubinsk sunt chiar cunoscute două sate, Basarabka și Moldovanka. Apoi, au venit cei din deportările de după 1940, din Basarabia și Bucovina de Nord și din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Poporul kazah a primit cu prietenie și căldură toți conaționalii români aflați în suferință.
Astăzi, după înființarea Societății Culturale Române ”Dacia” a românilor din Kazahstan, românii din Kazahstan poartă costume naționale românești, cântă românește, cântece populare și balade, prepară mâncăruri tradiționale românești la nunți, botezuri și duminicile în familie, ridică drapelul românesc, înțeleg ce înseamnă Țara lor Mamă, România, iar tradițiile și obiceiurile noastre le promovează în Țara în care trăiesc.
Președintele asociației, domnul Nikolay Plushkis, este antrenor sportiv emerit, arbitru internațional de baschet, cadru didactic universitar la Universitatea din Karaganda.
,,Românii de aici au fiecare poveștile lor. Însă noi ne dorim să avem și un congres al românilor din Kazahstan, și un monument în memoria deportărilor staliniste în Kazahstan din ținuturile românești Bucovina de Nord și Basarabia, dar și Biserică în limba română. Cinstind memoria poetului nostru național Mihai Eminescu și a înaintașilor noștri jertfiți pentru cultura și demnitatea națională, vă adresăm tuturor un salut călduros, cu profundă apreciere, în numele nostru, Alianța pentru Unirea Românilor, precum și al Poporului român, pe care îl reprezentăm în Parlamentul României.
Dumnezeu să binecuvânteze Kazahstanul și România” a conchis la final Ringo Dămureanu.