Politică

Revoltă în mediul online față de Guvernul Ciolacu: Statul ne jefuiește! Nu se mai poate așa. Taxele și impozitele ne ruinează afacerile

Apar numeroase reacții de revoltă pe rețelele de socializare și pe forumurile online față de planurile Guvernului Ciolacu de a crește taxele și impozitele. Numeroși români au început să ia în calcul să își mute firmele în Estonia.

Alexandru Eduard Picioruș (CEO al Smis) a explicat concret, într-o postare virală, cum avalanșa de taxe și impozite îi îngroapă pur și simplu pe antreprenori.

„Păi…

• 19% TVA
• 45% taxe și impozite pe salariile angajațiilor
• 16% impozit pe profit
• 10% impozit pe dividende

Păi FMM de stat jegos și nenorocit…

Uite un exercițiu ”empiric” simplu:

Firma încasează 100.000 euro din vânzări

16.000 E – se duc la stat TVA

Firma are cheltuieli cu salariile, undeva la 40.000 E – din ăștia, vreo 17.000 E se duc la stat.

Dacă luăm în calcul că salariații, care primesc net 23.000 E cumpără bunuri și servicii cu TVA, plătesc diverse dări către stat, se mai duc încă vreo 4.000 E la stat.

Firma are cheltuieli administrative (chirie, etc) de 5.000 E și alte cheltuieli, de 10.000 E (în cazul cel mai fericit)

Deci până acum, din cei 100.000 E scădem 16.000 E TVA, 40.000 E salarii și 15.000 E ch. Adm
= 29.000 E  PROFIT

La banii ăștia (profit) plătești impozit 16%… tot la stat – adică cca 4.700 euro

Iar tu antreprenorule, dacă vrei să retragi dividende, ei bine, ai de plată 10% din restul de 24.300 E – adică se mai duc  2.430 E. (+ 2 salarii – la sănătate – sper că aia mintală)

Practic tu antreprenor, închei anul cu maxim 20,000 E în buzunar

Știi cu cât încheie statul anul, pe cârca ta? Cu minim 45,000 E

Ce primim la schimb? Super autostrăzi, super spitale și super școli… FMM de jeguri”, a scris Picioruș pe Facebook.

„Nu sunt un expert în fiscalitate, iar postarea este, așa cum am scris, un exemplu empiric, simplist. Probabil că, dacă realizăm un studiu de caz real, rezultatul ar fi fost același sau mai rău. Mulțumesc pentru toate mesajele și distribuirile”, a subliniat Alexandru Eduard Picioruș.

Într-o altă postare pe Facebook, un utilizator arată clar cum ” statul îmi ia peste jumătate din profit”.

„Despre cum statul îmi ia peste jumătate din profit! Să mai aud pe cineva cum spune că taxele sunt mici în România

Bună tuturor. Sunt proprietarul unei firme de import autoturisme. Calculul următor este un exemplu concret despre cum eu că administrator ajung să rămân cu maxim 30% din profit (30% din 10%). Sunt plătitor de tva la marjă, adică din diferența de vânzare și achiziție a unei mașini. Tva respectiv nu se poate recupera.

Exemplu: o mașină achiziționată cu 10.000E și apoi vândută cu 11.000.E Hai să vedem cu cât mai rămân. Păi 19% tva=190E, apoi 16% impozit pe profit, respectiv 130E, pe urmă 8% taxa pe dividende (ireal, după ce am plătit impozit 16% și tva 19%, statul a mai inventat o taxa). În total rămân cu puțin peste 600E! Și acum surpriză: aș spune că acești bani au fost deja taxați (de 3 ori chiar!), dar nu, nu se oprește aici lăcomia statului.

Odată transferați în contul de persoană fizică încep să plătesc contribuții la sănătate și alte taxe, ca și cum respectivii bani mi-ar fi venituri din nou! Cu cât mai rămân? 400? Nici nu vreau să știu. Apoi din respectivii bani orice achiziționez cuprinde 19% tva, accize de până la 50% și alte taxe. Deci eu ca antreprenor lucrez pentru stat, el fiind acționar majoritar în propria mea firmă! Până când să mai suportăm și acceptăm astfel de fapte?”, a relatat omul de afaceri.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button