Politică

Reuters: Cu ajutorul României, cerealele ucrainene nu mai depind de rutele din Marea Neagră

Acordul privind cerealele din Marea Neagră care permite exporturile maritime din Ucraina va fi cel mai probabil reînnoit, spun sursele de pe piață, dar chiar și un veto din partea Rusiei nu ar împiedica livrările ucrainene să ajungă pe piețele globale, deși la un cost mai mare, notează Reuters.

Turcia, Ucraina, Rusia și Națiunile Unite au purtat discuții cu privire la modalitățile de prelungire a unui acord negociat în iulie, care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră, acord care expiră la 18 mai. Moscova a amenințat că va renunța la acest acord din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte. Marți, Kremlinul a declarat că încă mai există întrebări cu privire la rolul Rusiei în acord și că va trebui să ia o decizie privind reînnoirea acestuia.

„Nu contează dacă va fi reînnoit”

Dintre cei aproximativ 20 de comercianți și analiști ucraineni și internaționali intervievați de Reuters la conferința GrainCom de la Geneva, marea majoritate au declarat că se așteaptă la o reînnoire a acordului, deși posibil cu o anumită întârziere.

Cu toate acestea, „nu contează dacă va fi reînnoit”, a declarat Dan Basse, președintele companiei de consultanță AgResource, cu sediul la Chicago. „Cu o recoltă mai mică în acest an, totul poate pleca spre vest prin Europa de Est. Problema este că va costa cu 15% până la 20% mai mult”, a adăugat el.

Aproape toți delegații intervievați la conferință au declarat că o recoltă mult mai mică așteptată în acest an a atenuat presiunea de a exporta prin porturile din Marea Neagră și că rutele alternative, inclusiv transportul feroviar, camioanele și exporturile prin fluviul Dunărea, vor putea compensa.

Coridorul, necesar doar pentru un preț mai mic

„Avem nevoie de acest coridor? Eu aș spune că da… Dar dacă nu îl vom avea, vom găsi o soluție pentru a exporta totul prin coridorul de export al UE? Aș spune și eu că da”, a declarat la conferință Ștefan Florescu, șeful global al tranzacțiilor cu grâu la CHS, cea mai mare cooperativă agricolă americană.

Nikolai Gorbaciov, șeful Asociației ucrainene a cerealelor, a avertizat, însă, că fără coridorul logistic de export prețurile la export vor crește vertiginos și vor reduce şansele fermierilor atât de mult încât aceștia vor înceta să mai producă grâu și porumb în volume mari.

În cadrul pactului de creare a unui canal de transport maritim sigur, Ucraina a reușit să exporte aproximativ 30,25 milioane de tone de produse agricole, din care 50% porumb și 28% grâu. Printre alte mărfuri expediate se numără rapița, uleiul de floarea-soarelui, şrot de floarea-soarelui și orzul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button