Restricțiile împotriva coronavirus împing Germania în recesiune
Economia Germaniei s-a contractat cu 2,2% în primul trimestru al anului 2020, cel mai rău rezultat de la criza financiară din 2008. Cu majoritatea restricțiilor împotriva coronavirus implementante în al doilea trimestru, experții se așteaptă ca cifrele viitoare să fie și mai grave.
Previziunile inițiale ale experților arătau o contracție de aproximativ 2%.
Aceasta înseamnă că Germania este acum în recesiune, definită drept două trimestre consecutive de scădere a indicelui creșterii economice.
Cifrele din primul trimestru sunt doar o indicație parțială a cât de mult a afectat pandemia cea mai mare economie a Europei.
Măsurile de restricție au fost introduse la jumătatea lunii martie, cu doar două săptămâni înainte de sfârșitul primului trimestru.
În încercarea de a stopa răspândirea virusului, Germania a impus restricții asupra vieții publice, care au stopat liniile de producție și au închis multe locații comerciale și de vânzare cu amănuntul.
Aceste măsuri, care au rămas în vigoare până la începutul lunii mai, au redus drastic exporturile și cheltuielile consumatorilor.
Cheltuielile consumatorilor privați „au scăzut brusc”, a declarat agenția de statistici, la fel ca și cheltuielile cu echipamente industriale, inclusiv mașini și vehicule. Exporturile și importurile au scăzut drastic față de trimestrul IV.
Cheltuielile guvernamentale au avut un efect stabilizator asupra economiei, ceea ce a împiedicat contracția să fie și mai gravă, a declarat Destasis, citat de dw.com.
Indicele ocupării forței de muncă a rămas stabil în primul trimestru. Focarul de coronavirus a avut doar un efect „modest” asupra ocupării forței de muncă între ianuarie și martie, a declarat agenția, în parte datorită programului de lucru redus din Germania.
Economia Germaniei depinde în special de exporturile industriale, o zonă care suferise înainte de focarul COVID-19 din cauza instabilității provocate de Brexit și disputa comercială SUA-China. Comenzile industriale au scăzut cu peste 9% între februarie și martie, cea mai mare scădere din 1991. Economia a înregistrat o creștere zero în ultimul trimestru al anului 2019.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat că se așteaptă ca contracția economică să se accelereze în al doilea trimestru din cauza pandemiei. În timp ce indicatorii nu au dezvăluit niciun semn de speranță în aprilie, a existat un semn palpabil al unei schimbări la începutul lunii mai, a adăugat el.
PIB va scădea și mai mult în al doilea trimestru, unii economiști spunând că ar putea contracta cu 10%.
În pofida relaxării măsurilor, guvernul german rămâne pesimist cu privire la perspectivele economice din acest an.
Oficialii au prezis o contracție de 6,3% pentru 2020. Acest lucru ar plasa Germania în cea mai grea recesiune de la începutul înregistrării cifrelor trimestriale ale PIB în 1970.
Economia zonei euro a primit, de asemenea, o lovitură în primul trimestru. Agenția de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, a raportat vineri că performanța economică globală a celor 19 țări care folosesc euro a scăzut cu 3,8% față de ultimul trimestru al anului 2019, cea mai mare scădere trimestrială din 1995. Economia UE a înregistrat, de asemenea o scădere de 3,3%.