Restricțiile împotriva coronavirus escaladează disputa dintre stat și Biserică
Disputa dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și statul Muntenegru a escaladat și a declanșat proteste. La un moment dat, un episcop și opt preoți au fost arestați. Între timp au fost eliberați, însă tensiunile rămân.
Pandemia de coronavirus nu a fost încă declarată în Muntenegru, dar există numeroase restricții care vizează încetinirea răspândirii virusului.
Țara se află însă de acum două luni, înainte ca virusul să lovească, în mijlocul unor certuri dintre stat și Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) cu privire la proprietățile bisericii.
Motivul declanșator al celei mai recente dispute a fost o slujbă în Niksic, cel de-al doilea oraș din Muntenegru, cel mai mare oraș, pe 12 mai. Deoarece slujba nu a fost aprobată, episcopul Niksic Joanikije și alți opt preoți au fost arestați și acuzați că au pus în pericol sănătatea oamenilor în timpul pandemiei.
Adunarea enoriașilor s-a făcut în ciuda interdicției emise de autoritatea sanitară cu privire la adunările publice mari, ceea ce probabil nu va fi permis pentru o anumită perioadă de timp.
Joanikije s-a apărat spunând că nu a chemat credincioșii la slujbă și că aceștia s-au reunit spontan.
De fapt, parlamentarii de la partidul de opoziție populist de dreapta Frontul Democrat (DF) au chemat oamenii la slujbă în discursurile din parlament. Acum se confruntă și aceștia cu acuzații penale. Acești parlamentari și-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru SPC.
În urma arestărilor membrilor clerului, au avut loc ciocniri între susținătorii SPC și poliția din mai multe orașe. Douăzeci și șase de polițiști au fost răniți, numeroși enoriași au fost bătuți și 50 de persoane au fost reținute.
Între timp, Joanikije și ceilalți preoți au fost eliberați din detenția provizorie de 72 de ore – în uralele susținătorilor lor. Liderii religioși se află totuși în urmărire penală.
Disputa dintre statul muntenegrean și SPC a început la sfârșitul anului trecut. Disputa este pentru o clauză dintr-o nouă lege privind libertatea religioasă pe care parlamentul muntenegrean a adoptat-o la sfârșitul lunii decembrie. Acesta prevede că toate obiectele și bunurile imobiliare aparținând în prezent SPC din Muntenegru ar trebui transferate statului în cazul în care biserica nu reușește să demonstreze că aceste bunuri erau în posesia sa înainte de 1918.
SPC este convinsă că obiectivul este să i se ia numeroase mănăstiri și biserici din proprietate și să se treacă în poprietatea statului. În cadrul protestelor recente, susținătorii bisericii au scandat: „Nu vom renunța la locurile noastre sacre!”.
Alte procesiuni și proteste au avut loc și înainte de luna mai, dar acele confruntări nu au fost niciodată la fel de aprige ca acum, în mijlocul pandemiei de coronavirus, notează dw.com.