Restaurantele, cafenelele și instituțiile de cultură și spectacole se redeschid de la 1 septembrie

Guvernul a decis luni deschiderea de la 1 septembrie a restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, precum și a instituțiilor de cultură și spectacole. Barurile, cluburile și discotecile rămân închise în continuare.
Potrivit Hotărârii de Guvern adoptată în ședința de luni, organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
Este permisă reluarea activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fi reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
Rata de incidență a cazurilor aferente măsurilor prevăzute se analizează săptămânal și se raportează la Comitetul Național pentru Situații de Urgență de către Institutul Național de Sănătate Publică.
În funcție de acest prag, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot decide restricționarea, închiderea sau reluarea activităților.
Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă.
Totodată, va crește numărul persoanelor care pot participa la evenimente private: maximum 50 pentru evenimentele private organizate în interior și maximum 100 de persoane pentru cele organizate în exterior.
Pe de altă parte, HG menține interdicția pentru activități de tip bar, club sau discotecă.
Ministrul de interne Marcel Vela a precizat, după ședința de Guvern, că în cursul acestei zile vor fi elaborate ordine comune ale Ministerului sănătății, Ministerului economiei și Ministerului culturii privind măsurile ce vor fi luate la reluarea activităților operatorilor din domeniul HoReCa și din artele spectacolului și cinematografie.
Sursa: Euractiv.ro
- România, din furnizor strategic de oțel, în importator: Cum am ajuns în ruine cu PSD și PNLÎn anul 1990, România producea aproape 15 milioane de tone de oțel anual, fiind una dintre cele mai importante economii industrializate ale Europei de Est. În același an, Turcia abia ajungea la o producție de 7 milioane de tone de oțel, cu mult sub nivelul României. După 35 de ani, balanța s-a inversat dramatic. România …
- Nicușor Dan a mințit românii: TVA a crescut la 21%, iar adevărul iese la ivealăPrimarul Capitalei, Nicușor Dan, este acuzat că a indus în eroare opinia publică, susținând că nu vor exista majorări de taxe. Între timp, TVA-ul a fost crescut la 21%, iar impactul este deja resimțit de români. În locul unei asumări publice, cetățenii primesc tăcere, promisiuni încălcate și scumpiri în lanț. Românii se confruntă cu o …
- S-au găsit bani pentru pensiile speciale: se impozitează pensiile normaleCând vine vorba de pensiile speciale, guvernanții sunt brusc generoși. Nu le taie, nu le limitează, nu le ating nici măcar cu o virgulă. Însă pentru restul pensionarilor — cei care au muncit cinstit o viață întreagă — se introduce o nouă lovitură: impozitarea pensiilor normale care depășesc 3.000 de lei. Aceasta este „soluția” PSD …
- Ungaria sprijină tinerii să-și cumpere locuințe cu credite subvenționate. În România, prețurile explodează, iar statul nu se implicăGuvernul ungar anunță un program prin care oferă credite cu dobândă subvenționată de 3% pentru achiziția primei locuințe, indiferent de zonă. În România, tinerii se confruntă cu prețuri imobiliare record și cu un stat absent, care nu oferă nici sprijin real, nici alternative. Diferența dintre cele două abordări politice devine tot mai evidentă. Premierul ungar …
- AUR vine cu soluții concrete pentru ieșirea din criză: Program în 12 puncte pentru o Românie demnă și suveranăÎn timp ce guvernul Bolojan impune măsuri dure de austeritate fără consultare publică, AUR reacționează ferm și oferă o alternativă coerentă pentru depășirea crizei economice și politice. Suveraniștii propun un plan în 12 puncte care vizează reducerea risipei, sprijinirea capitalului românesc și protejarea muncii cinstite. Este una dintre puținele inițiative politice care vine cu soluții …