Internațional

Republica Srpska declară război Occidentului

Conducerea din Republica Srpska în Bosnia și Herțegovina a decis deschis să-și escaladeze relațiile cu Occidentul. În ciuda criticilor din partea UE și a SUA, săptămâna trecută, Republica a lansat procesul de aprobare a unei legi asupra agenților străini și a răspunderii penale pentru calomnie. Guvernul Republicii a anunțat că a rupt legăturile cu ambasadele Marii Britanii și SUA.

Occidentul a avertizat Republika Srpska cu sancțiuni în timp ce politicienii și experții au spus că se transformă într -un „Belarus bosniac”. Conform surselor diplomatice ale lui Kommersant, Dodik își propune să se alinieze cu Rusia pe fondul confruntării globale din jurul Ucrainei.

„Suntem deja izolați”, spune fostul ministru de externe al Republicii, Igor Crnadak, menționând că Germania a blocat deja mai multe dintre proiectel în Republika Srpska. Politologul balcanic Velizar Antic este încrezător că Republica nu va supraviețui nici măcar câteva luni fără împrumuturi occidentale, în timp ce Srdjan Blagovcanin, unul dintre liderii Transparency International – BiH afirmă că Dodik transformă Republika Srpska într -un mini -Belarus din Bosnia .

Această idee este împărtășită de sursele diplomatice europene ale ziarului din Balcani care văd un aspect geopolitic în confruntarea autorităților Republicii cu Occidentul. „Jucând în mod conștient spre o exacerbare, Milorad Dodik aspiră să confirme o orientare către Moscova în condițiile unui standoff global asupra Ucrainei. Aceasta este, de asemenea, o pretenție pentru disponibilitatea de a crea un nou hotspot de tensiune în Balcani și, prin urmare oportunități de a activa Rusia în regiune dacă SUA și UE reușesc să forțeze Serbia să normalizeze relațiile cu Kosovo în viitorul apropiat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button