Republica Moldova

Republica Moldova se aşteaptă la o creştere economică zero în 2022

Guvernul Republicii Moldova a înrăutăţit la zero previziunea privind avansul economiei în acest an, de la un nivel de 0,3% estimat anterior, citând impactul negativ al războiului din ţara vecină Ucraina şi creşterea globală a preţului energiei, a anunţat miercuri Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.

Anul trecut, economia a crescut cu aproape 14%.

Şi previziunile privind inflaţia în 2022 au fost revizuite la 29,5% (de la un nivel de 21,9% estimat anterior), în timp ce cursul de schimb pentru moneda naţională ar urma să se situeze la 19,14 lei moldoveneşti pentru un dolar SUA, de la 18,81 lei moldoveneşti pentru un dolar SUA, potrivit Agerpres.

Producţia industrială ar urma să crească anul acesta cu 1,5% în timp ce sectorul agriculturii ar urma să înregistreze un declin de 18% din cauza secetei.

Ministerul de Finanţe a informat că miercuri Guvernul Republicii Moldova va discuta amendamentele la bugetul pe 2022, în urma înrăutăţirii previziunilor economice.

Până acum, în Republica Moldova, ţară cu 2,6 milioane de locuitori, au sosit aproximativ 89.000 de refugiaţi ucraineni.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat un acord de majorare a volumului ajutorului pentru Republica Moldova pentru a-i permite acestei ţări să facă faţă consecinţelor războiului din Ucraina.

„Autorităţile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să facă faţă impactului războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor internaţionale la petrol, energie şi alimente”, a precizat FMI într-un comunicat.

Cuantumul total al acestui ajutor, aprobat iniţial în decembrie, este astfel majorat la aproximativ 815 milioane de dolari.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button