Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Rep. Moldova va primi bani de la Comisia Europeană pentru a face față pandemiei

Guvernul de la Chișinău a aprobat iniţierea negocierilor şi semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană care prevede oferirea asistenței nerambursabile în valoare de 9 milioane de euro pentru Rep. Moldova.

Proiectul „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situaţia de urgenţă COVID şi realizarea reformelor conform Acordului de Asociere” prevede oferirea a 9 milioane euro din partea Comisiei Europene şi are drept scop acordarea sprijinului Republicii Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum şi sprijinului pentru implementarea reformelor asumate în cadrul Acordului de Asociere UE-Rep. Moldova.

Acordul de finanţare cuprinde 4 componente, după cum urmează:

  1. Consolidarea capacităţii de a răspunde la situaţia de urgenţă COVID-19 în sănătate publică – 5 milioane euro;
  2. Consolidarea capacităţii de supraveghere, guvernanţă corporativă şi managementul riscului în sectorul financiar – 2 milioane euro;
  3. Sporirea transparenţei, responsabilităţii şi accesului la sistemul judiciar – 1 milion euro;
  4. Consolidarea capacităţii şi sustenabilităţii mass-mediei locale – 1 milion euro.

Operaţiunile ce urmează a fi finanţate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020-2026 şi vor fi implementate de entităţi selectate de către Comisia Europeană, în conformitate cu criteriile stabilite în Acord.

Iniţiativa de a încheia acordul respectiv aparţine Comisiei Europene.

Back to top button