Politică

Rectorul PSD, Remus Pricopie, l-a protejat pe prădătorul sexual Alfred Bulai

Rectorul PSD, Remus Pricopie, l-a protejat pe pradatorul sexual Alfred Bulai, iar acum emite opinii politice despre cum ar trebui să meargă lucrurile în această țară. Acest bandit ce îmbracă haina de rector se ocupă de protejarea intereselor celui mai corupt partid din România, PSD. În ultimele săptămâni are rol de lingirică pe lîngă Marcel Ciolacu, în scopul vădit de a mai obține și el un os după campania electorală.

Studentele de la SNSPA au fost lăsate la mila prăduitorilor sexuali de către rectorul Pricopie

„Opriți-vă, e ca și cum ai vrea să schimbi Constituția unei țări”, relatează una dintre studente că li s-a spus când au adunat cele 600 de semnături acum șapte ani.  

„Există un cod foarte dur, adică un cod așa cum trebuie să fie”, a spus rectorul SNSPA Remus Pricopie, pentru Snoop, când a fost contactat cu privire la acuzațiile de abuz sexual aduse profesorului Alfred Bulai.

În 2017, mai multe studente au vrut să schimbe codul etic al universității și au explicat că e necesar să poată trata cu mai multă responsabilitate cazurile de hărțuire sexuală din SNSPA, dar universitatea nu a ținut cont de propunerile fetelor. 

Universitatea spune acum că va acționa

Remus Pricopie a cerut ca Bulai să fie retras „din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate”. La rândul ei, poliția susține că s-a autosesizat. Bulai a depus cerere de pensionare.

Există însă neîncredere în rândul studentelor cu privire, cel puțin, la acțiunile concrete pe care la va lua universitatea. Asta după ce au văzut urmările în cazul profesorului Stanciugelu, ajuns în Comisia de Etică în 2017, pentru că a trimis poze cu organul său sexual unei studente. 

Bulai în fața amfiteatrului: ”Foarte bună inițiativa, ultralăudabilă”

În același an, profesorul de sociologie Alfred Bulai lăuda într-un amfiteatru plin inițiativa studentelor care se luptau atunci să schimbe Codul de etică al SNSPA, pentru a trata instituțional cazurile de hărțuire sexuală din universitate: „Foarte bună inițiativa, ultralăudabilă. Ar trebui sa o aplaudați”, spunea profesorul, citat într-o documentare a site-ului independent dela0.ro.

  • Site-ul de investigații Snoop a publicat o amplă investigație despre tehnicile de manipulare ale profesorului Alfred Bulai, „renumit sociolog și om de televiziune”, care își cheamă studentele acasă, le provoacă să se dezbrace în fața lui, le numește „sexicioase” și le supune unor umilințe în fața colegilor, conform mărturiilor. Pe unele studente le pipăie sau încearcă să le sărute, cu altele ajunge să facă sex. Reporterul Snoop Ioana Moldoveanu a vorbit cu 18 victime și martori care au trecut prin comportamentul profesorului Bulai. 

600 de semnături

În urmă cu șapte ani, Alfred Bulai a fost unul din cei șapte membri din Senatul SNSPA care au semnat documentul cu modificările Codului propuse de studentele grupului informal Inițiativa AS. Fetele au reușit să strângă atunci peste 600 de semnături pentru o politică universitară privind prevenirea și combaterea hărţuirii sexuale. 

Studentele doreau introducerea în Cod a unor sancţiuni corespunzătoare pentru hărţuire sexuală, măsuri clare în caz că apar astfel de cazuri, un ghid pentru studenți, campanii de prevenire şi consiliere psihologică gratuită pentru victime. 

Mulți dintre profesori „păreau încântați de idee, (…), dar de fapt era doar o chestie de fațadă”, își amintește Adela Alexandru, una dintre studentele care s-au implicat în această inițiativă, citată de Snoop

„Opriți-vă, e ca și cum ai vrea să schimbi Constituția unei țări”

Studentele au depus cu greu propunerea și semnăturile la secretariatul Senatului. Un membru al personalului administrativ le-a spus: „Opriți-vă, e ca și cum ai vrea să schimbi Constituția unei țări”, își amintește Adela Alexandru, astăzi expertă în egalitate de gen la Centrul Filia. Adela a fost studenta lui Alfred Bulai în perioada 2015-2018.

Senatul nu le-a invitat niciodată să discute despre demersul lor. Le-a dat un răspuns despre stadiul propunerii la mai bine de un an după ce au depus-o și atunci pentru că Adela chemase SNSPA în judecată. 

În ciuda scandalului de la acea vreme cu un alt profesor, Ștefan Stanciugelu, care a trimis poze cu organul său sexual unei studente și a fost acuzat că a sărutat cu forța mai multe studente,  SNSPA a transmis că propunerile făcute de Inițiativa AS există deja în Carta și Codul de Etică.

Ce scrie în Carta SNSPA despre hărțuire 

Hărțuirea este definită în Codul de etică al universității, dar „abstract” și „vag”, spune Adela Alexandru. 

„Se defineşte hărţuirea sexuală ca avansuri sexuale nepotrivite (inclusiv încercarea de corupere sexuală), cerere de favoruri sexuale şi alte manifestări verbale sau fizice de natură sexuală care au legătură cu condiţionarea instruirii, evaluării, angajării, promovării sau participării la activitatea universitară. Un asemenea comportament afectează prin intimidare, ostilitate, ofensă, munca oricărei persoane, performanţa sa academică, condiţiile de viaţă, mediul de desfăşurare a activităţii.”

Carta „nu spune cu subiect și predicat care sunt formele pe care le îmbracă hărțuirea sexuală. (…) Ar trebui să dea o listă (de exemple), să spună că nu este exhaustivă ”, explică Adela cum ar trebui procedat.

În 2019, universitatea a modificat Carta, fără a ține însă cont de propunerile studenților. Hărțuirea a rămas sub aceeași formă. Și,  în instanță, universitatea a susținut că nu trebuia să-i răspundă Adelei, deoarece reprezintă un grup informal, nu un ONG.

Rectificările anunțate de rectorul Remus Pricopie la Carta SNSPA includ o anexă ce va introduce noi măsuri instituționale pentru prevenirea și rezolvarea cazurilor de hărțuire. În prezent, victimele se confruntă cu lipsa de informații privind procedurile și persoanele de contact pentru depunerea sesizărilor. Nu există un contact pentru Secretariatul Comisiei de Etică pe site-ul universității, iar componența actuală a Comisiei este necunoscută. Deși Carta SNSPA stipulează că Consiliul de Etică gestionează sesizările și că facultățile trebuie să desemneze consilieri pentru astfel de probleme, detaliile despre cine sunt acești consilieri și cum pot fi contactați nu sunt clarificate.

Cazul Stanciugelu

În cazul profesorului Stanciugelu, universitatea a luat niște măsuri: l-a înlăturat pe acesta de la catedră, dar nu și din SNSPA. Stanciugelu ar fi primit o poziție de cercetare, plătită mai bine, spun foste studente și studenți pentru Snoop. 

Rezistența SNSPA la schimbare „are de-a face mai ales cu ideea complet greșită, că dacă tu ca universitate îți modifici procedurile cu privire la hărțuire sexuală, admiți că ai această problemă. Iar asta va duce la un număr mai scăzut de persoane care vor dori să vină către universitate”, explică Adela.

SNSPA nu a răspuns întrebărilor Snoop legate de actuala funcție pe care o ocupă fostul profesor în cadrul facultății. Cazul le face pe studente să-și piardă încrederea că s-ar putea schimba ceva.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button