Magazin

Regina Maria a României

Pe 18 iulie 1938 se stingea din viață, la Sinaia, regina Maria, soția regelui Ferdinand I al României. I-a iubit mult pe români, foarte mult. A fost un model pentru noi.

În cele mai grele vremuri, primul război mondial, a fost alături de soldați în prima linie pentru a-i îngriji. Nu s-a ferit de greutăți, nu i-a fost frică de boli sau moarte, a fost alături de români, a încurajat soldații.

În fapt puterea casei regale în perioada grea de război s-a aflat pe umerii săi. A mers din spital în spital, s-a deplasat pe front, a luat frâile țării din mâna unor bărbați neputincioși.

„Bieții noștri soldați luptă ca niște eroi; mă tem că mulți cad răniți; sunt într-o stare de înfrigurare, care mă silește să plec cât mai curând la spitalele mele de pe front, la răniții mei. Îmi pare că a nu fi printre ei e un fel de lașitate”,11 avea să spună regina în 1917.

Sub domnia ei și datorită ei România avea să devină mare. Pe 1 decembrie 1918 Transilvania se unea cu regatul ce îl conducea, asta după ce în același an Basarabia și Bucovina aveau să facă același pas.

Dar nu s-a oprit aici: s-a implicat energic în procesul de recunoaștere internațională a Unirii din 1918.

Pe 15 octombrie 1922 ea, regina Maria, și soțul său, regele Ferdinand, aveau să fie încoronați la Alba Iulia ca și regi ai României Mari.

A fost o mamă desăvârșită; regina Maria a fost mamă a şase copii: Principele Carol, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea.

New York a depășit Italia la numărul de cazuri de covid.

Nu a fost oricine, provenea din marile familii nobiliare europene fiind nepoata Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a reginei Victoria a Marii Britanii.

Pe 18 iulie 1938 avea să părăsească cu capul sus această lume, lăsând Românilor un model pe care să îl poată urma.

În testamentul său avea să scrie:

„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button