Referendum în Rusia: Vladimir Putin poate rămâne preşedinte până în 2036, conform rezultatelor preliminare

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Rezultatele parţiale au fost anunţate miercuri, cu cinci ore înainte de închiderea urnelor.
Conform Comisiei Electorale Centrale din Rusia, după numărarea a 2,68% din voturi, rezultatul este de peste 70% în favoarea modificării Constituţiei şi ceva mai puţin de 29% împotrivă. Noi rezultate vor fi anunţate la ora 19:00 GMT (22:00 ora României).
Ruşii au fost încurajaţi să participe la referendumul desfăşurat timp de o săptămână prin tombole cu premii în apartamente şi publicitate pentru celelalte modificări din pachetul de reformă, cum ar fi protecţia pensiilor şi interzicerea de facto a căsătoriilor homosexuale.
Din ordinul lui Putin, cei care mergeau miercuri la vot însoţiţi de copii au primit câte un premiu de 10.000 de ruble (141 de dolari).
Prezenţa la vot atinsese aproape 60% miercuri la prânz. Pentru validarea referendumului pragul era de 50%, iar pentru schimbarea Constituţiei este necesară doar majoritatea simplă a voturilor exprimate.
Într-un discurs ţinut marţi seara, preşedintele nu a menţionat efectul referendumului asupra carierei sale. Practic, în 2024, când se încheie actualul mandat, el va putea fi ales din nou pe un termen de şase ani şi va putea candida din nou şi în 2030. Putin susţine că nu s-a decis încă în privinţa candidaturii.
În Piaţa Roşie din Moscova a avut loc şi un protest simbolic al unui grup de activişti care au fost arestați de poliție
Conform institutului de sondare a opiniei publice Levada, 60% din cetăţeni au o opinie favorabilă despre şeful statului, în vârstă de 67 de ani.
Miercuri, în Piaţa Roşie din Moscova a avut loc şi un protest simbolic al unui grup mic de activişti, care au scris cu trupurile pe caldarâm 2036, înainte de a fi arestaţi de poliţie.
Adunările publice sunt interzise în capitala Rusiei din cauza epidemiei de coronavirus, care a fost şi motivul pentru extinderea referendumului timp de o săptămână, astfel încât să se evite aglomeraţia în secţiile de votare.
Partidul Comunist, care le-a recomandat susţinătorilor săi să voteze ‘nu’, a reclamat unele nereguli la referendum. Liderul partidului, Ghenadi Ziuganov, a arătat că electoratul va trebui să suporte consecinţele sprijinului pentru politica lui Putin, care a afectat economia.
În imposibilitate de a protesta în stradă, opoziţia din Rusia a ridiculizat referendumul online, publicând fotografii cu secţii de votare în scări de bloc, curţi şi în portbagajul unui autoturism.
Organizaţia neguvernamentală Golos, care monitorizează alegerile, a anunţat că nu va putea confirma legitimitatea rezultatului.
Sursa: www.digi24.ro
- Escrocul Bolojan s-a înfruptat din Eximbank, banca mafiei de partid și de statSindicatul angajaților din aparatul de lucru al guvernului îl acuză pe premierul Ilie Bolojan de ipocrizie, susținând că în 2007 el a beneficiat de indemnizație în calitate de membru al ”Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EximBank. ”Premierul Ilie-Gavril Bolojan a afirmat recent, într-o declarație televizată, că „împotriva nesimţirii şi a bunului simt …
- Marius Lulea (AUR): Atunci când Călin Georgescu a folosit pentru prima dată cuvântul „patocrație”, a reușit, într-un singur termen, să exprime cu precizie întreaga realitate politică a RomânieiAtunci când Călin Georgescu a folosit pentru prima dată cuvântul „patocrație”, a reușit, într-un singur termen, să exprime cu precizie întreaga realitate politică a României. Diagnosticul e grav. Dar ca în orice boală, vindecarea începe cu recunoașterea simptomelor. România trăiește sub un regim cu simptome clare de patocrație, o formă de guvernare în care structurile …
- Andrei Marga: Guvernanţi nepregătiţi şi corupţi inventează „pericole” externe pentru a limita democrația, pentru a anula alegeri căci nu conveneau câștigătorii, urmăresc candidați cu procuratura și justiția„În jurul anilor optzeci, istoria universală a făcut o cotitură benefică în consecințe. Autoritățile au fost obligate să considere democratizarea, în viața internațională s-a tins spre disoluția blocurilor politice și militare, în lume, cooperarea a fost preferată confruntării. Înțelegerile supraputerilor, începând deja cu Declarația de la Shanghai (1972), continuând cu Acordul de la Helsinki (1975) …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Guvernul Bolojan – mai puțini bani pentru pensionari, dar prețuri și taxe mai mariDeputata AUR Ramona Ioana Bruynseels acuză că, după adoptarea măsurilor fiscale propuse de Ilie Bolojan și Nicușor Dan, aproape 2 milioane de pensionari vor vedea cum le scad veniturile, iar în paralel, prin majorările de TVA, toate prețurile vor lua din nou foc. ‘Într-o Românie deja sufocată de scumpiri, Guvernul PSD-PNL-USR-UDMR lovește din nou exact …
- Dragoş Anastasiu: Românii să îndure patru ani de măsuri dureOmul lui Nicușor Dan și actual vicepremier, Dragoș Anastasiu, lansează un scenariu sumbru pentru români. Patru ani de măsuri dure vor avea românii de înfruntat. Asta înseamnă majorări de taxe, scumpiri în lanț la raft, în timp ce pensiile și salariile ar putea fi înghețate. Întrebat dacă TVA-ul ar mai putea crește la 1 octombrie, …