JUSTIȚIE

Rechizitoriu pe numele lui Benone Matei: A favorizat infracțiuni extrem de grave, precum traficul de droguri, proxenetismul, traficul de persoane, cu complicitatea și prin directiva conducerii IGPR

Sindicalistul Bogdan Bănică, vicepreședinte CNSLR Frăția București, îl acuză pe șeful Poliției Române Benone Matei că a îngropat instituția. Bănică a întocmit un adevărat rechizitoriu pe numele lui Benone Matei și l-a postat pe internet.

Potrivit sindicalistului, încă de la numirea lui Matei în funcție, polițiștii au sesizat emiterea unor dispoziții de la nivel central (IGPR) de noaptea minții. „Un exemplu ar fi revenirea la variantele de patrulare (prin care polițiștii din mediul urban sunt obligați să patruleze pe un itinerariu extrem de bine stabilit, fără a avea posibilitatea de a acționa acolo unde chiar se impune prezența acestora, favorizându-se astfel comiterea unor infracțiuni extrem de grave, precum traficul de droguri, proxenetismul, traficul de persoane, cu complicitatea și prin directiva conducerii IGPR”, spune Bănică.

Chestorul Matei Benone este cel care se opune introducerii în dotarea polițiștilor români a dispozitivelor cu electroșocuri, folosite cu succes în toată Uniunea Europeană, obligându-i pe aceștia să facă uz de arma letală în situații de excepție, mai spune el.

Redăm integral postarea liderului de sindicat

„???????????? ???? ???????????????? ????̂????????????????????????????????̆ ????????????????????̦???????? ????????????????̂????????̆ ???????????????????? ???????? ????̦???????????????? ????????????????????????, ???????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????? ????????????????????

Să vă explic:

De câțiva ani, atât societatea civilă, mass-media cât și personalul M.A.I. au observat și atenționat cu îngrijorare declinul instituției polițienești. Mai exact în ultimii 3 ani de când, printr-o simplă coincidență, la butoanele Poliției Române a fost scos din mânecă și numit în funcția de Inspector General necunoscutul Benone Matei, avansat la gradul de chestor de poliție în 2020 de președintele Iohannis și numit șef al Poliției Române printr-o decizie a lui Florin Cîțu la 13 mai 2021.

Din acel moment, declinul Poliției Române a fost mai mult decât vizibil și accentuat, această instituție ajungând ținta permanentă și oarecum justificată a atacurilor mediatice. Vă propun să ne amintim de spețe precum dublul asasinat de la Caracal, evenimentul nefericit de la Onești sau insuccesul identificării autorilor în cazul asasinatului mafiot de la Arad. În afară de niște comunicate fade, clișeice și lipsite de conținut, ba chiar stupide pentru cunoscători, conducerea IGPR s-a complăcut în mediocritate, în pofida tuturor acuzelor.

În orice stat cu apă caldă, asemenea evenimente deosebit de grave ar fi fost urmate inevitabil de demisia de onoare a șefului poliției.‼️ Nu este și cazul chestorului Matei.

Permanent, atât personal cât și cu sprijinul organizațiilor sindicale pe care am avut onoarea să le conduc, am atras atenția că este nevoie de o schimbare reală de mentalitate, viziune și management, pentru a crește eficiența și a recâștiga credibilitatea acestei instituții.

Care a fost reacția chestorului Benone? Într-una dintre ședințele de dialog social de la MAI, vizibil afectat de acuzele mele fondate și pertinent argumentate, chestorul suprem Benone Matei a avut o exprimare „demnă” de ghetourile din Ferentari: „???????? ???????????????? ???????? ????????????????????????????????, ???????????????????????????? ????????̆????????????????̆, ????????̆ ???? ????????̆???? ????????????????????-???? ????????????????????, ????????̆ ???????? ????????̆???? ????????????????̆ ???????????? ????????̦???? ????????????????-???? ????????????????̆ ????????̦????????”. Citatul poate fi confirmat de procesul-verbal de ședință. Atât a putut, săracul.

Încă de la numirea lui Matei în funcție, polițiștii au sesizat emiterea unor dispoziții de la nivel central (IGPR) de noaptea minții. Un exemplu ar fi revenirea la variantele de patrulare (prin care polițiștii din mediul urban sunt obligați să patruleze pe un itinerariu extrem de bine stabilit, fără a avea posibilitatea de a acționa acolo unde chiar se impune prezența acestora, favorizându-se astfel comiterea unor infracțiuni extrem de grave, precum traficul de droguri, proxenetismul, traficul de persoane, cu complicitatea și prin directiva conducerii IGPR. Infracțuni care se comit între blocuri și nu sub lumina bulevardelor, domnule mare chestor!

Chestorul Matei Benone este cel care s-a opus la reorganizarea și revenirea structurală în mediul rural, menținând Secțiile de Poliție Rurală. M-am întrebat adesea de ce refuză să se reînființeze Posturile de Poliție Comunale, când șeful de post și ajutorii șefului de post știau în detaliu ce se petrece în comunitate, până la a cunoaște până și numele animalelor de companie ale sătenilor. De ce s-a opus? Din cauza incompetenței și a lipsei de viziune perimetrale, favorizând astfel, din nou, comiterea de infracțiuni la regimul silvic dar și pe linia asigurării ordinii și liniștii publice. În momentul de față, prin menținerea acestor struțo-cămile intitulate Secții de Poliție Rurale, suntem în situația în care un echipaj format din doi polițiști ajunge să aibă în raza de competență chiar și 7-8 comune, cu peste 30 de sate. L-a interesat pe Benone? Nu!

 Chestorul Matei Benone este cel care se opune introducerii în dotarea polițiștilor români a dispozitivelor cu electroșocuri, folosite cu succes în toată Uniunea Europeană, obligându-i pe aceștia să facă uz de arma letală în situații de excepție.

Am atras permanent atenția asupra birocrației excesive, prin care polițistul devine statistician, în loc să-și facă jobul pentru care este plătit. Ce a făcut Benone? A supraîncărcat cu rea-credință aceste raportări către structurile centrale, cu intenția concretă de a scoate polițiștii din comunitate pentru a-i obliga să întocmească statistici peste statistici. Cu ce scop? Pentru a favoriza, din nou, mediul infracțional? ????

Inspectorul General Matei Benone, îmbătrânit urât în rele, a menținut ba chiar a accentuat și instituția împuternicilor șefilor de structuri, o modalitate prin care îi îndatorează pe cei împuterniciți/desemnați/delegați la conducere să-i fie obedienți. Lesne de înțeles, dacă ne punem în pielea lui. E mult mai confortabil să ai în subordine oameni pe care i-ai împuternicit să conducă niște inspectorate județene, decât să-i vezi câștigând posturile prin concurs: atunci nu mai ai nicio putere asupra lor, putere cu care Benone imaginar se hrănește.

Și sunt multe alte exemple, e o carte de scris, dar mă limitează Facebook.

Mai nou, în urma unui nefericit eveniment de la Brăila, a decis printr-o videoconferință cu șefii Inspectoratelor de Poliție Județene ca toate structurile unde programul de lucru se desfășoară în ture de 24 de ore, să treacă la programul de 12 ore. Mulți dintre sclavii împuterniciți tocmai de acesta la conducerea polițiilor județene (v-am detaliat mai sus motivele) au pus capul în pământ și au emis deja dispoziții de schimbarea programului. Fără a ține cont de motivațiile sindicatelor, fără a ține cont de suprasolicitarea neuro-psihică și fizică a polițiștilor, fără a ține cont de cheltuielile suplimentare, fără a ține cont de nimic. Ba chiar mi s-a destăinuit un inspector șef, împuternicit de Benone, desigur: „Bogdane, știu că măsura asta e ineficientă, inaplicabilă și heirupistă, dar … se pune cineva cu Benone?”

Așa e, deocamdata nimeni nu se pune cu Benone, așa cum în urmă cu câteva luni nimeni nu îndrăznea măcar să se gândească să se ia la trântă cu Coldea. Surse din cercul restrâns al acestuia îmi povestesc că omul Benone a ajuns la un nivel (patologic, dacă mă întrebați) în care nu mai ascultă de nimeni, că acționează și decide impulsiv, incoerent și cu consecințe grave și iremediabile asupra întregii comunități.

Deocamdată, #încă inspectorul general al Poliției Române – chestorul Benone Matei continuă concentrat, agresiv și fără scrupule îngroparea Poliției Române. Poate chiar pentru asta a fost numit la conducerea Poliției Române? Întreb.

P.S. Între timp, la școlile de agenți de poliție, concurența este de sub 1.00 pe loc. Benone Matei nu are nevoie de o plajă largă de selecție pentru o resursă umană de calitate, ci doar de cât mai mulți slujitori obedienți, fără opinie sau coloană vertebrală.

P.P.S. Personal l-aș sfătui pe prea-înaltul chestor Matei Benone, ???????????????????????????????? ????????????????????̦???????????? ????????????????̂????????, să-și facă niște analize și controale medicale, uneori vârsta înaintată și setea de putere nelimitată ne pot afecta deciziile. Nu putem lăsa ca demența și/sau senilitatea (afecțiuni pentru care l-aș compătimi) să îngroape o întreagă instituție”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button