Social

Râul Bistriţa, poluat cu ape de mină

Râul Bistriţa a fost poluat, sâmbătă seara, cu ape de mină provenite de la fosta platformă minieră Isipoaia – judeţul Suceava, a declarat prefectul judeţului Neamţ, Adrian-Vasile Niţă.

Sesizarea către autorităţile nemţene a fost făcută de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava care au constatat că râul Bistriţa, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, prezintă o culoare cărămizie.

Tronsonul cursului de apă afectat avea o lungime de aproximativ 3 kilometri.

„În urma verificărilor preliminare efectuate de SGA în zona Broşteni, s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului şi pentru determinarea impactului asupra râului Bistriţa, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare şi recoltare de probe la faţa locului. De asemenea, un reprezentant al SGA Neamţ s-a deplasat în teren la graniţa cu judeţul Suceava, în punctul Lunca, comuna Borca, pentru verificare şi recoltare probe”, a precizat prefectul judeţului Neamţ, Adrian-Vasile Niţă.

Populaţia din comunele nemţene Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului a fost avertizată prin RO-ALERT să nu folosească apa din râul Bistriţa pentru adăpatul animalelor şi să evite consumul de peşte din râu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button