Economie

Ratele românilor la bănci se majorează. IRCC creşte din nou din aprilie, pentru a şasea oară

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 5,98% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71% pe an, conform datelor publicate vineri, 31 martie, de Banca Naţională a României (BNR).

Noua valoare este aferentă trimestrului 4 în 2022 şi va fi folosită de instituţiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023 (trimestrul 2).

Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022.

Conform OUG 19/2019 care reglementează IRCC, dobânda pentru creditele acordate în moneda naţională va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României.

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai 2022, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Aceasta este cea de-a şasea creştere consecutivă a IRCC, trendul pornind odată cu valoarea anunţată pentru trimestrul trei din 2021 – 1,17%. Au urmat creşteri la 1,86%, 2,65%, 4,06%, 5,71%, iar acum 5,98%, potrivit Digi24.

În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC.

Cât despre ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, acesta era vineri în creştere, la 6,85% pe an, de la 6,84% pe an, în ziua precedentă. La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button