Politică

Rareș Bogdan e disperat! Liberalii sunt caz de targă la prezidențiale: „Doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta”

 Rareş Bogdan consideră că premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit cu întâlnirile cu partidele pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale şi a precizat că nu este vorba de consultări, ci de discuţii. Întrebat în ce condiţii liberalii vor accepta prezidenţialele în luna septembrie, Bogdan a răspuns: „Doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta”. Potrivit sondajelor publice, ostașul Ciucă ar fi cotat la doar 7%. Cu un scor de matineu este de înțeles de ce liberalii vor să amâne alegerile prezidențiale.

„Cred că puţin domnul premier s-a grăbit. Eu ştiu că consultările sunt realizate de către preşedinte. Putea să vorbească de dialoguri de seară putea să vorbească… N-am văzut aceste dialoguri de seară sau dialoguri de dimineaţă din partea premierului atunci când noi am hotărât comasarea alegerilor. Era frumos ca dacă dorim acum să întrebăm partidele din opoziţie, putere, reprezentate în Parlament sau grupurile politice să o fi făcut şi atunci era o chestiune de eleganţă democratică dar sigur niciodată nu-i prea târziu, dar e mult să spunem consultări. Sunt nişte discuţii, dialoguri de dimineaţă între premier şi reprezentanţii partidelor.  Noi rămânem consecvenţi, considerăm ca alegerile trebuie să fie la termen tocmai pentru ca dezbaterea prezidenţială să fie una puternică şi candidaţii la prezidenţiale să îşi poată prezenta proiectele”, a explicat Rareş Bogdan, duminică seară, la un post TV despre consultările pe care Marcel Ciolacu le face cu partidele pentru a stabili calendarul alegerilor prezidenţiale. 

El a reamintit de ce înţelegerea iniţială dintre PNL şi PSD privind alegerile prezidenţiale în luna septmbrie nu mai este valabilă. 

„Era vorba ca lista comună să obţină 50% plus 1, noi n-am obţinut 50% plus 1, am obţinut doar 48% şi de asemenea proiectul, începând cu data de 10 iunie, să fie unul preşedinte-premier în tandem, cele două partide, nehotărând care dintre ele dă preşedintele care candidatul la prim-ministru, respectiv liste comune la parlamentare.La Sâmbăta de Sus şi la Poiana Braşov, cele două partide, PSD şi PNL, au luat decizia să meargă cu candidaţi proprii şi singuri în alegeri. Deci practic înţelegerea de pe data de 3 martie a devenit caducă”, a explicat liderul PNL. 

Rareş Bogdan a mai declarat şi de ce liberalii nu merg la întâlnirea cu premierul Ciolacu.  

„De asta noi nici nu participăm la aceste consultări, pentru că noi discutăm în coaliţie cu social-democraţii, iar ne-am trimis reprezentantul care este reprezentantul Ministerului Administraţiei şi internelor şi în acelaşi timp este colegul nostru Cătălin Predoiu în care avem de plină încredere că va veni cu argumente. Deci eu cred că ar trebui să încetăm cu această dezbatere absolut  falsă şi strict-politicianistă şi să ne ocupăm de problemele reale pe care România le are”, a transmis Rareş Bogdan.

Întrebat ce ar putea convinge PNL să accepte data alegerilor prezidenţiale în septembrie, Rareş Bogdan a răspuns: „Doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta şi nu avem nicio premisă că ni le-am pierde”.

Guvernul a anunţat programul consultărilor cu partidele politice ale premierului Marcel Ciolacu, luni la Palatul Victoria pentru a finaliza calendarul electoral al alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Primii cu care se va vedea şeful Executivului sunt cei de la USR, de la ora 10.00, urmaţi de AUR la ora 11.00, apoi UDMR la ora 14.00. De la 15.00, prim-ministrul va avea discuţii cu reprezentanţii partidului Dianei Şoşoacă, S.O.S. România, de la 16.00 cu grupul minorităţilor naţionale şi de la 17.00 cu PUSL.

Consultările vor continua şi marţi, 2 iulie, cu reprezentanţii altor formaţiuni politice, mai spune comunicatul de presă al Executivului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button