Politică

Rareș Bogdan: Cine nu se vaccinează nu poate călători ușor în UE

Liderul PNL în Parlamentul European, Rareș Bogdan, spune că vaccinarea nu va fi impusă obligatoriu, dar nu o să mai putem călători prea ușor în cadrul UE dacă nu suntem vaccinați. Desigur, Rareș Bogdan nu a făcut nimic pentru românii care muncesc în diaspora și de foarte multe ori sunt umiliți din cauza documentelor pe care sunt nevoiți să le prezinte la frontiere, respectiv teste PCR sau certificat de vaccinare.

„Practic, sigur că după dezbaterea din PE şi Comisia LIBE, Parlamentul European a votat o variantă extrem de clară despre certificatul verde digital, care include 3 componente. Uniunea Europeană nu impune vaccinarea, dar este una dintre condiţiile care vor permite deplasarea extrem de uşoară în interiorul UE.

Dacă eşti vaccinat cu unul dintre vaccinurile din China şi Rusia nu ţi se recunoaşte acest vaccin pe teritoriul UE. Poţi să ai un test PCR sau să ai anticorpi, şi aici, dacă eşti în primele 90 de zile după care ai fost infectat… După cele 90 de zile, prezinţi testul de anticorpi. Dacă acesta este bun, nu mai ai nevoie nici de test PCR.

Aici este marea dezbatere. Pentru că au fost voci care au spus că şi dacă eşti trecut prin boală, trebuie să fie prezentat un document sau nu. Varianta care s-a votat nu include dacă trebuie prezentat un document sau nu, dar ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul European

Soluţia pentru cetăţenii europeni este vaccinarea. Construcţia UE nu este punitivă. Ea nu vine şi impune unui cetăţean să se vaccineze. Dar dacă doreşte să călătorească, desigur, el trebuie să întrunească una dintre cele 3 condiţii.

În următorii doi, trei ani nu mai putem călători aşa cum o făceam în urmă cu un an. Dacă nu dorim, putem să nu facem nici PCR, nici vaccin, putem să nu prezentăm document care să arate dacă am avut boala sau dacă avem anticorpi… Ce este foarte important este că ţările nu vor putea veni cu condiţii suplimentare, discriminatorii, cum se întâmplă acum.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button