Raport UE privind statul de drept în România. Printre probleme, modificarea Legilor Justiției

Modificarea Legilor Justiției în perioada 2017-2018 și deficitul mare de personal din sistemul judiciar influențează negativ respectarea în totalitate a statului de drept în România – este una dintre concluziile primului raport al Comisiei Europene privind statul de drept în cele 27 de state membre
Raportul integral poate fi accesat aici
Documentul vine în contextul în care majoritatea țărilor din Uniune vrea să condiționeze acordarea fondurilor publice europene de respectarea independenței Justiției, lupta împotriva corupției și a libertății presei.
Comisia Europeană a ajuns la concluzia că modificarea Legilor Justiției și apoi revizuirea lor prin ordonanțe de urgență au avut un impact asupra independenței sistemului judiciar.
“Probleme majore au apărut prin crearea Secției de Investigare a magistraților, prin posibilitatea ca magistrații să iasă mai devreme la pensie și să intre mai greu în schemele de conducere ale marilor parchete”, se arată în raport.
În document mai scrie că, în acest moment, nu există o majoritate în parlament pentru repararea legilor Justiției, iar faptul că acestea, așa cum eu fost ele modificate de PSD, sunt în vigoare duce la incertitudine în întregul sistem, se mai arată în raport.
Experții Comisiei reamintesc și că România se afla pe locul 19 în Uniune în ceea ce privește percepția locuitorilor săi privind corupția: În Indexul Transparancy, 83 % dintre conaționali spun că aceasta este larg răspândită.
Nu în ultimul rând, Comisia a constatat că jurnaliștii români au uneori de-a face cu opoziția unor instituții de stat de a respecta legea care le oblige să furnizeze informații de interes public.
- Lege de robi: dacă nu îți plătești amenda îți iau carnetulRomânia pare hotărâtă să-și strivească propriii cetățeni sub bocancul unui stat tot mai abuziv. Noua propunere legislativă, care prevede suspendarea permisului de conducere pentru neplata unei amenzi timp de 90 de zile, nu este o simplă măsură administrativă. Este o formă de represiune economică. O lege de robi. Întâi îți dă statul o amendă, apoi …
- Nicușor Dan, în presa germană: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării alegerilor din decembrie 2024Nicușor Dan, aflat într-o vizită în Germania, a afirmat într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că serviciile secrete nu s-au implicat suficient în gestionarea situație create de anularea alegerilor prezidențiale în 2024 și că are de gând să numească în fruntea serviciilor două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică. …
- Familia tradițională, model de carieră la stat: mamă, tată, fiu și nora, toți angajați la primărieÎn multe primării din România, mai ales în mediul rural, „familia tradițională” nu mai este doar o valoare culturală, ci a devenit o schemă perfectă de ocupare a instituțiilor publice. Mamă, tată, fiu și noră ajung angajați pe posturi bine plătite în aceeași primărie, în timp ce mii de tineri calificați nu prind niciun loc …
- Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptăRecalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de …
- Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul VictoriaMăsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane …