Raport oficial: Guvernul britanic a închis ochii la intervenția Rusiei în referendumul pentru Brexit

Guvernul britanic nu a luat în calcul interferențele și implicarea Rusiei în alegerile sale și a ignorat mai multe campanii ale Kremlinului în timpul referendumului pentru Brexit, se arată într-un raport oficial prezentat Camerei Comunelor de Comitetul Parlamentului Britanic pentru Securitate și Informații, citat de CNN.
Serviciile de informații britanice au fost tulburate de amenințările teroriste de după atacurile de la 11 septembrie și nu au acordat suficientă atenție încercărilor Rusiei de a obține influență în Regatul Unit, țară pe care Rusia o consideră una dintre principalele ei ținte de spionaj, se arată în raport.
Politicienii britanici au permis oamenilor de afaceri ruși cu legături strânse la Kremlin să obțină influență și acces în cercurile politice din Londra și să folosească capitala britanică drept „centru de spălare de bani” pentru sume obținute ilicit.
„Instituții culturale, firme de PR, grupuri politice și chiar agenții imobiliare au devenit fără să realizeze servitori ai statului rus”, se mai arată în raport. În el se concluzionează că „influența rusească a devenit ceva normal în Regatul Unit, iar guverne succesive au permis oligarhilor ruși și banilor lor să pătrundă în societatea britanică și să aibă acces la favoruri economice și politice”.
Descoperirile vin la finalul unei investigații de opt luni în ce privește influența rusească în politica britanică și în viața publică a Regatului. Raportul a fost întârziat de alegerile parlamentare generale de la sfârșitul anului trecut.
Cum a ignorat guvernul britanic probabila implicare a Rusiei în referendumul pentru Brexit
Și referendumul pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană din 2016 a ajuns din nou în centrul atenției în societatea britanică pe fondul ieșirii la suprafață a informațiilor din raport.
Într-una din secțiunile sale cheie, guvernul britanic este acuzat că a eșuat în a realiza o investigație asupra interferențelor Kremlinului în campania pentru referendumul Brexit din 2016: „Nu ne-a fost furnizată nicio evaluare post-referendum a încercărilor Rusiei de a se implica în alegeri. Această situație contrastează evident cu situația din Statele Unite în care a existat o evaluare oficială a comunității de informații în ceea ce privește interferența rusească în alegerile prezidențiale din 2016. Ea a apărut la două luni de la scrutin iar un sumar neclasificat a fost făcut public”.
În raport se arată că serviciile de informații britanice nu au perceput securitatea alegerilor ca fiind parte a rolului lor pentru că s-au temut că această problemă este mult prea sensibilă. Unul dintre membrii comitetului, Stewart Hosie, a declarat pentru presă că guvernul britanic s-a temut că de ce ar putea ieși la iveală după o astfel de investigație.
Boris Johnson, acuzat că a încercat să ascundă conținutul raportului
Premierul britanic, Boris Johnson, a fost acuzat de mai multe ori că a blocat publicarea raportului înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, scrutin în care Partidul Conservator pe care îl conduce a obținut o victorie categorică în fața laburiștilor.
Politicieni ai opoziției au acuzat guvernul că a mușamalizat interferența rusească pentru că ar fi putut ridica semne de întrebare asupra validității referendumului în care a fost votată ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.
Mulți dintre cei care fac parte din echipa guvernamentală a lui Boris Johnson și premierul însuși au fost parte a campaniei pentru Brexit în 2016, inclusiv principalul său consilier, Dominic Cummings. De atunci au existat numeroase acuzații că aceștia au păcălit și înșelat publicul în legătură cu numeroase subiecte legate de Brexit și imigrație, iar posibilele alegații că Rusia a susținut tabăra pro-Brexit ar fi însemnat lovituri dure pentru guvern.
Sursa: www.digi24.ro
- Lege de robi: dacă nu îți plătești amenda îți iau carnetulRomânia pare hotărâtă să-și strivească propriii cetățeni sub bocancul unui stat tot mai abuziv. Noua propunere legislativă, care prevede suspendarea permisului de conducere pentru neplata unei amenzi timp de 90 de zile, nu este o simplă măsură administrativă. Este o formă de represiune economică. O lege de robi. Întâi îți dă statul o amendă, apoi …
- Nicușor Dan, în presa germană: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării alegerilor din decembrie 2024Nicușor Dan, aflat într-o vizită în Germania, a afirmat într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că serviciile secrete nu s-au implicat suficient în gestionarea situație create de anularea alegerilor prezidențiale în 2024 și că are de gând să numească în fruntea serviciilor două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică. …
- Familia tradițională, model de carieră la stat: mamă, tată, fiu și nora, toți angajați la primărieÎn multe primării din România, mai ales în mediul rural, „familia tradițională” nu mai este doar o valoare culturală, ci a devenit o schemă perfectă de ocupare a instituțiilor publice. Mamă, tată, fiu și noră ajung angajați pe posturi bine plătite în aceeași primărie, în timp ce mii de tineri calificați nu prind niciun loc …
- Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptăRecalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de …
- Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul VictoriaMăsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane …