Raport oficial: Guvernul britanic a închis ochii la intervenția Rusiei în referendumul pentru Brexit

Guvernul britanic nu a luat în calcul interferențele și implicarea Rusiei în alegerile sale și a ignorat mai multe campanii ale Kremlinului în timpul referendumului pentru Brexit, se arată într-un raport oficial prezentat Camerei Comunelor de Comitetul Parlamentului Britanic pentru Securitate și Informații, citat de CNN.
Serviciile de informații britanice au fost tulburate de amenințările teroriste de după atacurile de la 11 septembrie și nu au acordat suficientă atenție încercărilor Rusiei de a obține influență în Regatul Unit, țară pe care Rusia o consideră una dintre principalele ei ținte de spionaj, se arată în raport.
Politicienii britanici au permis oamenilor de afaceri ruși cu legături strânse la Kremlin să obțină influență și acces în cercurile politice din Londra și să folosească capitala britanică drept „centru de spălare de bani” pentru sume obținute ilicit.
„Instituții culturale, firme de PR, grupuri politice și chiar agenții imobiliare au devenit fără să realizeze servitori ai statului rus”, se mai arată în raport. În el se concluzionează că „influența rusească a devenit ceva normal în Regatul Unit, iar guverne succesive au permis oligarhilor ruși și banilor lor să pătrundă în societatea britanică și să aibă acces la favoruri economice și politice”.
Descoperirile vin la finalul unei investigații de opt luni în ce privește influența rusească în politica britanică și în viața publică a Regatului. Raportul a fost întârziat de alegerile parlamentare generale de la sfârșitul anului trecut.
Cum a ignorat guvernul britanic probabila implicare a Rusiei în referendumul pentru Brexit
Și referendumul pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană din 2016 a ajuns din nou în centrul atenției în societatea britanică pe fondul ieșirii la suprafață a informațiilor din raport.
Într-una din secțiunile sale cheie, guvernul britanic este acuzat că a eșuat în a realiza o investigație asupra interferențelor Kremlinului în campania pentru referendumul Brexit din 2016: „Nu ne-a fost furnizată nicio evaluare post-referendum a încercărilor Rusiei de a se implica în alegeri. Această situație contrastează evident cu situația din Statele Unite în care a existat o evaluare oficială a comunității de informații în ceea ce privește interferența rusească în alegerile prezidențiale din 2016. Ea a apărut la două luni de la scrutin iar un sumar neclasificat a fost făcut public”.
În raport se arată că serviciile de informații britanice nu au perceput securitatea alegerilor ca fiind parte a rolului lor pentru că s-au temut că această problemă este mult prea sensibilă. Unul dintre membrii comitetului, Stewart Hosie, a declarat pentru presă că guvernul britanic s-a temut că de ce ar putea ieși la iveală după o astfel de investigație.
Boris Johnson, acuzat că a încercat să ascundă conținutul raportului
Premierul britanic, Boris Johnson, a fost acuzat de mai multe ori că a blocat publicarea raportului înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, scrutin în care Partidul Conservator pe care îl conduce a obținut o victorie categorică în fața laburiștilor.
Politicieni ai opoziției au acuzat guvernul că a mușamalizat interferența rusească pentru că ar fi putut ridica semne de întrebare asupra validității referendumului în care a fost votată ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.
Mulți dintre cei care fac parte din echipa guvernamentală a lui Boris Johnson și premierul însuși au fost parte a campaniei pentru Brexit în 2016, inclusiv principalul său consilier, Dominic Cummings. De atunci au existat numeroase acuzații că aceștia au păcălit și înșelat publicul în legătură cu numeroase subiecte legate de Brexit și imigrație, iar posibilele alegații că Rusia a susținut tabăra pro-Brexit ar fi însemnat lovituri dure pentru guvern.
Sursa: www.digi24.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …