Raport FRA: 80% dintre români consideră că politicienii îi ignoră și că nu le pasă de „oameni ca ei”

Un sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) arată că 80% dintre români consideră că se simt ignorați de politicienii și partidele dominante, iar șase din zece cetățeni ai Uniunii Europene sunt de părere că politicienilor nu le pasă de ei.

Raportul publicat astăzi, 24 iunie, intitulat „Contează drepturile omului în societățile noastre europene?”, demonstrează că acestea contează în mod clar pentru cetățenii europeni. Aproape 9 din 10 participanți spun că drepturile omului ajută la crearea unor societăți mai juste. Cu toate acestea, mulți consideră că nu toți beneficiază în mod egal de aceste drepturi și că unii profită în mod nedrept de protecția drepturilor.

În categoria „Partidelor și politicienilor nu le pasă de «oameni ca mine»”, cetățenii din România și Ungaria se declară cei mai nemulțumiți de oamenii politici din țările lor. 80% dintre români sunt ”deplin de acord” că politicienilor nu le pasă de ei și că nu sunt asculați de către aceștia. 

Procentajul respondenților români depășește media Uniunii Europene și chiar rezultatul din Macedonia de Nord, clasându-se pe locul doi, imediat după Ungaria.

© FRA Raport pag.40

Alienarea politică este în special pronunţată în rândul celor care întâmpină dificultăţi economice. Astfel, 73% din rândul celor care se confruntă cu probleme materiale se simt neglijaţi de politica tradiţională.

Studiul privind drepturile fundamentale al FRA a ajuns la aproape 35.000 de persoane din UE și Macedonia de Nord pentru a-i întreba despre o serie de probleme legate de drepturile lor umane sau fundamentale. 

„Oamenii apreciază clar principiile democratice, în special alegerile libere și corecte. Însă opiniile lor asupra altor aspecte ale societăților noastre variază mult. Importanța protejării drepturilor grupurilor minoritare divizează cel mai mult opinia între țări. Între timp, tinerii – cei cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani – găsesc mai puțin toate aspectele legate de funcționarea societăților noastre acoperite în sondaj important decât o fac respondenții mai în vârstă”, subliniază raportul FRA.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

 • Rusu de la AUR: nu construim autostrăzi că le dau trădătorii la firme străine. România are constructori
  Ziarele anunță că „marile” companii străine își fac bagajele și abandonează contractele pentru autostrăzi din Transilvania. „Trădătorii dau aceste contracte la firme străine. Acestea nu vin cu nimic aici, doar oferă șpăgi. Se fac facturi pe avans, se lucrează ceva de formă, apoi dispar fără să mai plătească companiile românești. Marile firme străine de fapt
 • Orban va carantina Bucureștiul după alegeri
  Se pregătesc măsuri foarte dure pentru români după alegeri. Acestea sunt generate de numărul mare de persoane infectate. Guvernul a pregătit un set dur de măsuri, în ciuda anunțurilor publice. După alegeri se vor impune noi restricții, numărul de infectări este mare, iar Bucureștiul este vizat. România se află în fruntea clasamentului european în ceea
 • Calorifere reci în Drumul Taberei. PNL și USR, la fel ca în PSD?
  Ce să vezi? Căldura nu a pornit în drumul taberei nici sub mandatul lui Nicușor Dan. Probabil va da vina pe toți primarii dinaintea lui, așa cum a făcut-o și primarul dinaintea lui. Se pare că sub PNL și USR în București la fi la fel de rece.
 • Repornește cercetarea contraceptivelor – a rămas blocată de zeci de an
  Există o piață mondială uriașă și instrumente interesante sunt pregătite pentru a ajuta la dezvoltarea la ceea ce își doresc femeile. La nivel mondial, aproape jumătate dintre femeile în vârstă de reproducere utilizează contracepția . Alte 171 de milioane de femei – aproximativ 1 din 11 cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani –
 • Bătut de interlopi la Cluj. Ce face poliția?
  Clanurile interlope devin din ce în ce mai puternice și capătă curaj. Având oameni infiltrați în toate partidele politice, în poliție și justiție, infractorii își fac de cap. Un clujean ar fi fost bătut de interlopi, marți seara, în parcarea de la Mega Image, de pe strada Dorobanților.  ”Am fost agresati in trafic de numiții
%d blogeri au apreciat: