Raiul nevestelor: La CFR directorii au prioritate la angajarea neamurilor
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA pare să fi devenit o afacere de familie. Aproape jumătate dintre directorii aflați la conducerea centrală au soțiile (sau soții) angajate în cadrul companiei.
Directorul general, unul dintre adjuncții lui și alți opt directori din structura centrală a CFR SA au soțiile (soții) angajate la compania feroviară sau la alte societăți care lucrează în mod direct cu societatea de stat. Situația este considerată una firească de conducerea CFR, care nu consideră că există un conflict de interese în acest caz.
Ion Simu-Alexandru a lucrat, anul trecut, la sucursala regională CF Timișoara, unde a câștigat, în total, 90.668 de lei. Tot la CF Timișoara lucrează și soția lui, Ramona Simu-Alexandru, pe un salariu anual de 36.786 lei. Simu a fost numit director general al CN CFR SA pe data de 17 decembrie 2021.
Cazul directorului general nu este singular, ba chiar din contră. FANATIK a identificat 10 directori doar la nivel central, care îi au ca subalterni pe propriii parteneri de viață.
Cultura ”nepotismului” în compania feroviară națională nu este doar permisă, ci chiar încurajată, recunosc inclusiv reprezentanții CFR SA. Argumentul invocat este acela că CFR SA, deși este companie de stat, funcționează ca societate comercială pe acțiuni, iar angajații nu au statut de funcționari publici.
”Menționăm faptul că, Statutul companiei nu interzice raporturile ierarhice directe, în cazul în care salariații sunt soți sau rude de gradul 1, așa cum este prevăzut în cazul funcționarilor publici.
Pe de altă parte, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al CNCF „CFR” SA, înregistrat la ITM cu nr. 178/2019, în vigoare la data prezentei, prevede la Art. 36 (5) ca „… în cazul în care la concursul/examenul pentru angajare se obțin rezultate egale, membrii de familie (soț, soție, copii) ai salariaților companiei au prioritate la ocuparea postului”, se arată într-un răspuns al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA pentru FANATIK.