Raisa Enachi (AUR), apel către Ministerul Agriculturii: Fermierii români care au salvat fabrica de zahăr din Luduș au nevoie de sprijin
Reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație condusă de fermierul sibian Teodor Aflat, au reușit să salveze fabrica de zahăr din Luduș, ce urma să fie închisă și demolată de proprietarul francez, Tereos România SA. Pentru a-și putea relua activitatea, fabrica necesită investiții majore și capital serios, a declarat deputata AUR Raisa Enachi, care solicită Ministerului Agriculturii să intervină și să le ofere sprijin noilor acționari.
„Fermierii români au demonstrat că se poate și au salvat fabrica. În acest fel, se asigură locuri de muncă, iar România poate produce în continuare zahăr. Cu toate acestea, sunt necesare investiții majore, iar cultivatorii de sfeclă nu dispun de aceste fonduri. De aceea, ajutorul Guvernului este imperios. Ministerul Agriculturii poate măcar în acest pas să-și aducă aportul astfel încât fabrica din Luduș să funcționeze din nou”, punctează Raisa Enachi.
Cultivatorii de sfeclă susțin că vor avea nevoie de ajutorul Guvernului, având în vedere că prețul plătit pentru cumpărarea fabricii este nimic față de ce investiții și cheltuieli vor urma:
„Nu vrem pomană, însă avem nevoie de sprijin pentru accesarea unor credite pe termen lung, pentru că vom avea multe cheltuieli, 170 de angajați ai fabricii trebuie preluați, plus alte cheltuieli, trebuie făcută o revizie generală a fabricii, care se face după fiecare campanie, și nu e făcută, plus softuri, gaze naturale etc., a declarat fermierul Teodor Aflat, unul dintre cumpărătorii fabricii. Acesta arată că, în ultimele luni, prețul zahărului a ajuns la 1.000 euro pe tonă, de la circa 400 euro pe tonă. România a avut 33 de fabrici de zahăr, din care 14 erau de mare capacitate, și se cultivau 240.000 de hectare de sfeclă de zahăr, dar acum se mai cultivă doar 8.000 de hectare. Mai rămăseseră fabricile de la Luduș, de la Bod și de la Roman, dar acum Bod are 3 ani de când nu lucrează, Luduș a lucrat până în 2021 și mai lucrează doar fabrica de la Roman”, a declarat Aflat, potrivit Ziarului Național.