Politică

Rafila(PSD) anunță că cele 49 de spitale prinse în PNRR sunt în aer

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că a discutat, la nivel european, despre realizarea de spitale în România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar în urma discuţiilor a constatat că nu există criterii în baza cărora unele unităţi sanitare au fost trecute pe lista celor propuse pentru finanţare prin acest plan, anunță News.ro.

”Au ajuns prin dorinţa cuiva”, declară Rafila despre modul în care cele 49 de spitale au ajuns pe lista celor propuse spre finanţare prin PNRR.

”Eu am fost personal, m-am întâlnit cu un director general de acolo care este pe zona tehnică, dar care are până la urmă decizia, adică Comisia Europeană ia deciziile în funcţie de opiniile acestor funcţionari care sunt pe zona tehnică, dânşii au refuzat să completeze lista de spitale deja existentă. Există 49 de obiective, din care noi trebuie să facem 25 şi un buget total de 1,7 miliarde de euro. Problema e legată de faptul că aceste 49 de spitale care se regăsesc la nivelul Comisiei şi aprobate şi trimise de România, că nu le-a trimis altcineva, nu regăsim niciun fel de criteriu de selecţie, cum au ajuns ele acolo. Au ajuns prin dorinţa cuiva. Nu am reuşit să obţinem informaţia legată de vreun criteriu de eligibilitate nici măcar la nivelul Comisiei, pentru că o parte din ele nu aveau nici studiu de fezabilitate. Am ajuns şi într-o situaţie paradoxală în care un obiectiv care nu exista din punct de vedere administrativ, Spitalul Municipal Bacău, care fusese desfiinţat în anul 2020, se regăsea pe lista din 2021. Deci tot felul de anomalii de genul ăsta”, a afirmat Rafila, joi seară, la Euronews România.

El a subliniat că ”a fost o zonă politică” cea care a decis ce spitale sunt trecute pe lista PNRR, arătând că cel mult trei sau patru persoane din Ministerul Sănătăţii au lucrat la program, iar decizia privind spitalele prinse în program ”a fost discreţionară”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button