Internațional

Putin: Ucraina poate exporta cerealele prin România

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat posibilitatea unor modalități alternative de export al cerealelor ucrainene, de exemplu, prin România, Polonia, Belarus, pe Dunăre și prin porturile Mării Azov.

„Nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene, autoritățile ucrainene au minat abordările porturilor lor. Nimeni nu-i împiedică să-i curețe și să exporte cereale de acolo, garantăm securitatea”, a declarat liderul rus, joi, la o întâlnire la Kremlin cu președintele indonezian Joko Widodo. „În plus, există și alte posibilități de export. De exemplu, prin România, pe Dunăre și deplasarea ulterioară de-a lungul Mării Negre, prin Polonia, Belarus, prin porturile Mării Azov”, a spus președintele, relatează TASS.

Putin a menționat că, în această privință, Moscova se află în contact permanent cu organizația ONU relevantă, care „a avut probleme pentru a rezolva aceste probleme cu reprezentanții UE și ai Statelor Unite”. Exporturile de cereale ucrainene reprezintă 0,5% din totalul alimentelor produse în lume, a spus el.

Potrivit lui Putin, lumea produce 800 de milioane de tone de cereale. Anul trecut, Rusia a furnizat peste 40 de milioane de tone de cereale pe piața externă, anul acesta va fi gata să furnizeze aproximativ 50 de milioane de tone. Rusia ocupă primul loc în lume în ceea ce privește aprovizionarea cu grâu a piețelor mondiale.

„Recent, problema legată de exportul de cereale ucrainene a fost discutată în mod activ. Potrivit Departamentului agriculturii din SUA, aceasta este de 6 milioane de tone, potrivit datelor noastre, aproximativ 5 milioane de tone de grâu. Dacă luăm în considerare volumul producției din lume, 800 de milioane de tone, atunci înțelegem că o astfel de cantitate nu afectează în niciun fel piețele mondiale, este de aproximativ 2,5%, iar din toate alimentele produse în lume – 0,5%”, a spus Putin.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button