Putem produce cartofi românești delicioși, însă importăm peste 60% din consum. Băncile blochează finanțarea agriculturii
România are teren fertil, fermieri pricepuți și condiții excelente pentru cultivarea cartofilor. Cu toate acestea, peste 60% din cartofii consumați de români sunt importați, în timp ce producătorii locali abia supraviețuiesc. De ce? Pentru că băncile și statul au pus agricultura pe lista neagră, blocând finanțarea și distrugând capacitatea fermierilor de a investi în producție.
Un fermier român care vrea să acceseze un credit pentru agricultură este tratat mai rău decât un speculant imobiliar. Băncile cer garanții imposibile, dobânzi uriașe și pun condiții absurde, făcând aproape imposibilă modernizarea fermelor. În schimb, importatorii au acces la finanțare generoasă și aduc în țară cartofi din Polonia, Franța sau Germania, pe care îi vând la prețuri mai mari decât ar costa un produs românesc.
Între timp, statul nu doar că nu sprijină producția internă, dar pune și piedici. În loc să creeze fonduri speciale pentru agricultură, preferă să lase băncile să controleze finanțarea, iar rezultatul este dezastruos: fermierii nu au bani pentru utilaje, nu pot extinde producția și sunt sufocați de taxe și birocrație.
Dacă România ar investi inteligent în agricultură și ar forța băncile să susțină fermierii, am putea produce suficienți cartofi pentru întreaga țară și pentru export. Dar, în loc de asta, importăm cartofi scumpi, în timp ce terenurile noastre rămân neexploatate. Cine câștigă din această situație? Sigur nu românii.