Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că eșecul campaniei de vaccinare e rezultatul „asocierii actului medical cu micii și berea”

Distribuie acest articol!

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasila Bănescu, spune că eșecul campaniei de vaccinare anti-coronavirus din România este rezultatul „asocierii actului medical cu mititeii și berea”, dar și a lipsei de comunicare și a unui dialog inter-instituționalizat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că la eșecul campaniei de vaccinare din România au contribuit „afirmațiile triumfaliste legate de învingerea fără recurs a pandemiei” dar și „demonetizarea sistemului medical prin asocierea lui cu mititeii sau cu berea”.

„În legătură cu ispita pe care o cunosc cei care critică cultele religioase pentru nereușita campaniei de vaccinare, cred că nu mai e un secret pentru nimeni și acum putem descifra toți, detașați dar și întristați față de ceea ce se întâmplă, care au fost cauzele demobilizării publice: afirmații triumfaliste legate de învingerea fără recurs a pandemiei în momente în care aceasta chiar își adunau forțele

Apoi, demonetizarea actului medical, care a fost în opinia mea și a unor medici – oameni importanți pe care îi stimez și care mi-au confirmat acest lucru- asocierea unui act medical cu mititeii sau cu berea. Asta a contribuie la demonetizarea în mentalul public al unui act medical atât de curat cum e un vaccin în sine”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Bănescu a mai spus și că a existat „lipsa unui dialog inter-instituționalizat” și că „cultele religioase nu pot face ce face Ministerul Sănătății”. El a atras, totuși, atenția, că oamenii Bisericilor se pot „implica cu responsabilitate în dialogul cu credincioșii și să atragă atenția că ne confruntăm cu o boală perfidă”. 

„Eu, personal, am pierdut oameni dragi”, a adăugat Bănescu. 

„Nu trebuie să fluturăm panaceul credinței, ci trebuie să recomandăm oamenilor să ia în serios sfatul medicilor. Să îndemnăm la responsabilitate, la atenție, la ordine și la discernământ- virtutea cardinal în creștinism, alături de iubire.

Sâmbătă dimineață am aflat că morga spitalului Bagdasar e blocată de trupurile celor morți. Au doar 12 sertare frigorifice și erau 28 de pacienți.

Arhiepiscopia Bucureștilor s-a mobilizat și, la solicitarea unor medici exasperați, care sar peste tărgile cu cadavre, capelele sunt puse la dispoziția directorilor de spitale.

Vreau să subliniez astfel posibilitatea unor soluționări concrete la o realitate tragică, în care bisericile se pot implica”, a mai spus Vasile Bănescu.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: