Politică

PSD și PNL nu vor să facă reorganizarea administrativ teritorială: Primăriile sunt în faliment

În loc să facă reorganizarea administrativ teritorială PSD și PNL mențin în viață orașe și comune falimentare cu ajutorul banilor de la bugetul statului. Guvernul a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care acordă 17 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru 19 comune, 1 oraș și 2 municipii. (Medgidia și Gheorgheni). Aceste UAT-uri deja și-au consumat bugetele pentru salarii și cheltuieli de funcționare, deși, inițial, la început de an, aveau bugetele construite pe tot anul în curs.

„Unitățile administrativ-teritoriale nu dispun de suficiente fonduri în bugetul propriu pentru a putea fi asigurată finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate, etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.”, se arată în HG-ul adoptat de Guvern.

În general, o primă rectificare bugetară are loc în lunile iulie-august, și atunci Guvernul ajută primăriile aflate în dificultate. Este nefiresc ca o primărie să își fi consumat întregul buget de salarii după doar 6 luni trecute din anul 2023.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button