Politică

PSD și PNL ne-au furat viitorul! România, în „clubul select” al ONU de state „super-îmbătrânite”

România va intra anul acesta pe lista mondială ONU a societăților super-îmbătrânite. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în 2025, peste 20% din populație va trece de 65 de ani.

Îmbătrânirea populației, ridică mai multe provocări economice, și sociale.

România înregistrează tot mai puține nașteri, de la an la an, în timp ce se majorează procentul vârstnicilor. În multe comune, cum ar fi și aceasta din județul Alba, cei în vârstă reprezintă aproape un sfert din populație.

Florin Todericiu, primarul comunei Cricău: „Persoanele peste 65 de ani reprezintă undeva un procent de 22-23% din populația comunei noastre”.

Raportul dintre pensionari și salariați a fost de 8 la 10, potrivit Institutului Național de Statistică.

Flaviius Rovinaru, economist: „Cu alte cuvinte, 10 persoane care muncesc trebuie să plătească pensiile la 8 pensionari. Îmbătrânirea populației înseamnă și forța de muncă pe care o avem la dispoziție în societate din ce în ce mai puțină”.

Monaco se află în fruntea acestui clasament, cu 36 la sută din populație peste 65 de ani. Sunt 43 de țări la nivel mondial în această situație, iar România ocupa locul 42.

Potrivit ultimelor date ale Casei Naționale de Pensii, luna trecută au fost înregistrați peste 4,5 milioane de pensionari în România, dintre care peste 3,6 milioane primesc pensie pentru limita de vârstă, majoritatea femei. Un calcul simplu arată, că aproape 20 % din populația țării are peste 65 de ani.

Ionuț Foldes, specialist demografie: „Schimbările acestea aduc și consecințe sociale. Vorbim de o creștere a efortului asupra sistemului de îngrijire socială, sigur că da, a sistemului de sănătate”.

Și cererile pentru căminele de bătrâni au crescut.

Ana Maria Bleanț, director centru pentru persoane vârstnice Alba Iulia: „A crescut solicitarea de accesare a serviciilor furnizare prin căminul pentru persoane vârstnice și prin centrul de zi pentru persoane vîrstice cu aproximativ 15-20%”.

Crește și numărul celor trecuți de 80 de ani, iar această categorie- spun specialiștii – trebuie echilibrată cu creșterea ratei natalității.

Alin Tomuș, sociolog: „Statul român este obligat în perioada următoare să sprijine politicile pro-nataliste în sensul în care tinerele familii să simtă că au un sprijin real”.

Potrivit estimărilor, în afara țării noastre, Elveția, Coreea de Sud, Canada și Taiwanul vor atinge statutul de țări cu o populație super-îmbătrânită în 2025.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button