Economie

PSD și PNL au îndatorat țara până la cer: Datoria publică va urca la 57% din PIB

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte) la valoarea de 53,2 puncte. Analiştii economici anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni şi că valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior la 2,4%.

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte) la valoarea de 53,2 puncte. Această situaţie s-a datorat pe de o parte majorării cu 9,1 puncte a componentei de condiţii curente, iar pe de altă parte a creşterii, cu 10,2 puncte a componentei de anticipaţii”, arată asociaţia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus în continuare, ajungând la o valoare medie de 8,62%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.

“Pe fondul ştirilor pozitive de reducere a preţurilor diverselor tipuri de energie, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, Indicatorul de Incredere al CFA Romania şi-a continut creşterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creştere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii preţurilor energiei este reducerea anticipaţiilor inflaţioniste la minimul ultimelor 10 luni”, menţionează Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 52% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 43% dintre participaţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea 62% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate iar 33% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 5,1%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior la 2,4%.

Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button