PSD confirmă că o consilieră a fost arestată împreună cu clanul Butoane
PSD Giugiu a anunțat, joi, că a exclus-o din partid pe Crina Stoianovici. Aceasta a fost arestată pentru 30 de zile alături de alți 33 de membri ai clanului Butoane, după ce au pus la punct o schemă de sifonare a banilor din PNDL.
„PSD Giurgiu nu răspunde pentru acțiunile personale și nici de activitatea profesională a membrilor săi; Doamna Crina Stoianovici nu are funcție de conducere în cadrul Organizației Județene a PSD Giurgiu, nemaifiind președinte al OFSD Giurgiu din anul 2020, de când această funcție a fost ocupată de deputatul Elena Dinu. Orice asociare a faptelor sale private cu membri ai conducerii PSD Giurgiu este cel puțin rău-voitoare și tendențioasă.
PSD Giurgiu a decis să îi retragă sprijinul politic doamnei Crina Stoianovici, această nu va mai ocupa funcția de consilier județean și urmează să fie exclusă din partid, până la soluționarea problemelor sale cu Justiția”, a anunțat PSD Giurgiu.
Crina Stoianovici, a fost reținută de procurorii DIICOT după amplele percheziții de miercuri. Stoianovici este și avocata fiului lui Niculae Bădălău, Gabi Bădălău, în procesul de divorț cu Claudia Pătrășcanu.
PSD Giurgiu este controlat în continuare de Niculae Bădălău, vicepreședinte la Curtea de Conturi. Președintele PSD Giurgiu este acum Marian Mînă, finul lui Niculae Bădălău. Aici apare Mînă alături de Crina Stoianovici.
Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat miercuri dimineață 42 de percheziții domiciliare pe rază municipiului București și a județelor Giurgiu, Brăila, Argeș, pentru destructurarea unei mari grupări criminale care acționa îndeosebi în județul Giurgiu, acuzată de mai multe infracțiuni, printre care și câștigarea de licitații de construcții (asfaltări, drumuri și poduri) prin PNDL cu bani proveniți din proxenetism sau camătă. Gruparea criminală era condusă de clanul Butoane.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea vizată de percheziții era specializată în săvârșirea infracțiunilor de organizare ilegală a jocurilor de noroc, proxenetism, trafic de persoane, act sexual cu un minor, furt calificat, tăinuire, luare de mită, darea de mită, delapidare cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, fals în declarații, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, camătă și acces ilegal la un sistem informatic.
Procurorii susțîn că, începând cu anul 2018 și până în prezent, la nivelul municipiului Giurgiu s-a restructurat și își desfășoară activitatea o grupare infracțională, grupare ce prezintă un grad de pericol social ridicat din punct de vedere al infracțiunilor comise, al numărului membrilor, al influenței pe care o exercită la nivel local, al capacității de a acționa precum și al sumelor mari de bani obținute din activități ilicite.
O parte a grupării a fost documentată de către procurorii DIICOT în cursul anilor 2017 și 2018, fiind probată activitatea infracțională a aproximativ 40 de membri pentru constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de proxenetism, camătă, spălare de bani, trafic de persoane, trafic de droguri de mare risc, dosarele fiind în diverse faze de judecată în față instanțelor judecătorești.
Astfel, din probele administrate în cauza a rezultat faptul că, după ce au fost trimiși în judecată, o parte a membrilor s-au regrupat și și-au reluat îndeletnicirile infracționale, acționând pe mai multe paliere de criminalitate organizată în județul Giurgiu, dar și în alte zone ale țării, precum și în țări ale Uniunii Europene, urmărind obținerea rapidă a unor sume mari de bani din activități ilegale, care ulterior să fie introduse în circuitul financiar licit prin diferite modalități, membrii săi săvârșind aproape orice fel de infracțiune dacă există oportunitatea obținerii unui câștig.
Gruparea a acționat pe mai multe paliere:
* realizarea de lucrări de construcții (asfaltări, drumuri și poduri etc), la standarde necorespunzătoare, folosind în acest scop persoane juridice controlate de către aceștia, prin subcontractarea de lucrări de execuție de la diverse unități administrativ teritoriale prin proiecte cu finanțare prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), câștigate direct de aceștia sau de asociați ai acestora, finanțarea acestora realizându-se cu sume de bani provenite din infracțiuni care erau reintroduse în circuitul financiar licit, iar profiturile astfel obținute fiind însușite în scopuri personale, delapidand în acest demers societățile comerciale tampon folosite.
* săvârșirea unor infracțiuni de proxenetism, fiind identificate mai multe situații și referiri la persoane de sex feminin aflate în diverse țări din vestul Europei care se prostituează în beneficiul direct al membrilor grupării, dar și situații în care membrii grupării înlesnesc practicarea prostitutitiei pe teritoriul României, prin identificarea de persoane interesate să beneficieze de servicii sexuale plătite.
* obținerea unor servicii, avantaje sau alte beneficii necuvenite în diferite demersuri întreprinse în relația cu instituții publice din municipiul Giurgiu, prin folosirea influenței de care se bucură la nivel local liderul grupării, dar și de membrii care sprijină gruparea.
* disimularea deținerii dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile obținute prin mijloace ilicite, prin înscrierea acestora în acte cu sprijinul unor interpuși și efectuarea unor transferuri de proprietate fictive în vederea ascunderii originii reale ale acestora precum și pentru evitarea aplicării unor măsuri de confiscare asupra acestora, prin comiterea de infracțiuni de fals.
* deținerea și portul cu diferite ocazii, fără drept, a mai multor arme letale cu glonț de către lider, dar și de eșalonul de comandă al grupării de criminalitate organizată și persoanele de încredere, în scopul intimidării membrilor altor grupări infracționale sau altor persoane față de care aveau diverse interese.
* pregătirea săvârșirii unor infracțiuni de înșelăciune constând în utilizarea unor mijloace și metode de trișare la jocurile ilegale de noroc organizate în diferite orașe ale țării la care participa membrii grupării.
* asocierea în vederea realizării infracțiunii de contrabandă cu tigarete din Bulgaria, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct cât și prin interpuși.
* asocierea în vederea realizării infracțiunii de contrabandă cu monede din aur din Turcia, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct, cât și prin interpuși.
La activități participa polițiști din cadrul Poliției Capitalei, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Institutului Național de Criminalistică – Poliția Română.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 51 de persoane.
Acțiunea este sprijinită de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul IGJR.