Politică

PSD ar vrea ca președintele României să fie ales de Parlament

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a transmis marți la Marius Tucă Show, că ar fi de acord ca președintele României să nu mai fie ales de cetățeni prin vot direct, ci să fie ales de parlamentari.

„N-am nicio problemă dacă președintele României este votat de Parlament, nu suntem nici primul, nici ultimul stat european. Eu, din punctul meu de vedere, nu vad o mare problema”, a declarat Ciolacu. Ideea sa este îmbrățișată și de UDMR. Pentru o asemenea schimbare este nevoie de revizuirea Constituției.

Fostul premier și lider PSD Adrian Năstase a avansat și el în 2000-2004 teoria trecerii României la un regim de republica parlamentară în care Președintele să fie ales de Parlament.

Ultima oară când la Cotroceni s-a aflat un președinte PSD a fost în urmă cu două decenii, în 2004, la al doilea mandat al lui Ion Iliescu.

Potrivit Constituției, „Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button