Politică

PSD aproape dublează „din pix” creșterea economică pentru 2023

Partidul Social Democrat a majorat estimarea de creștere economică la 4,2% în 2023, în programul de guvernare, față de estimarea publicată de Comisia de Prognoză de 2,8% și în contextul în care economia este în încetinire vizibilă. Documentul prevede atât un produs intern nominal brut mai mare, ceea ce ar permite un deficit bugetar mai mic, cât și un deflator sub cel estimat de Prongoză. Și estimarea de creștere economică pentru anul viitor este majorată substanțial.

PSD promite că aplicarea programului de guvernare va duce la o creștere economică mult mai ridicată în acest an și în 2024. Deși programul de guvernare ar trebui să reprezinte întregul Guvern, când vine vorba de actuala formă, PSD menționează că este vorba despre ”Programul PSD”.

Produsul intern brut ar urma să ajungă la 1.603 miliarde de lei în 2023, de la 1.410 miliarde de lei în 2022. Comisia de Prognoză estimează un PIB de 1.591 de miliarde de lei în 2023. Totodată, creșterea reală din acest an ar urma să fie de 4,2% (comparativ cu 4,7% în 2022), în estimarea PSD, în timp ce Prognoza vede avansul la 2,8%. Amintim că bugetul pe 2023 a fost construit pe un PIB de 1.552 de miliarde de lei și o creștere reală de 2,8%, în condițiile unui deficit programat la 77,9 miliarde de lei sau 4,4% din PIB.

PSD a păstrat prognoza de deficit la 4,4% din PIB, dar a majorat estimarea de PIB nominal cu 51 de miliarde de lei față de varianta care a stat la fundamentarea bugetului. Ceea ce contează mai mult decât nivelul nominal al PIB este creșterea reală și o parte din estimarea mai mare a acesteia ar urma să fie acoperită de inflația mai mică din economie – PSD vede deflatorul la 9,1%, comparativ cu 9,7% în prognoza oficială. ”Ținta” PSD-PNL de inflație este peste prognoza BNR la final de an. Ciolacu promite lupte cu speculatorii, care nu sunt însă menționate în programul de guvernare.

Ciolacu promite lupte cu speculatorii, care nu sunt însă menționate în programul de guvernare Datele publicate de Statistică și confirmate la prima estimare arată o încetinire vizibilă a economiei la 0,1% în secvență trimestrial în primul trimestru din acest an, de la 1% în trimestrul al patrulea din 2022. În termeni anuali, creșterea s-a înjumătățit de la 4,5% la 2,3%, fiind la cel mai redus nivel de după pandemie. Pentru 2024, creșterea economică ar urma să accelereze la 5,4% și PIB nominal să ajungă la 1.779 de miliarde de lei, în timp ce deficitul ar urma să scadă la 2,95% din PIB, sub limita de 3%, așa cum a fost agreat cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, arată estimarea PSD din programul de guvernare.

Erste estimează avansul economiei românești la 2,1% în 2023 și la 4,2% în 2024, în timp ce estimarea ING Bank este de 2,5% în acest an și 3,9% în următorul. Salariul mediu net estimat de PSD pentru anul în curs este de aproape 4.400 de lei, cu 3% mai mare față de cel estimat de Prognoză, în timp ce în 2024 ar urma să vină un salt de aproape 16% la 5.086 de lei, un ritm dublu de creștere față de cel estimat de Prognoză.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button