PSD admite că este problema, nu soluția: „Noi suntem sistemul”

Victoria Stoiciu, vicepreședinte PSD, recunoaște că partidul nu are cum să adopte un discurs antisistem pentru că este chiar esența sistemului politic românesc. În timp ce populația resimte austeritatea impusă de guvernul Bolojan, PSD își conservă privilegiile și poziția în structura de putere, evitând cu grijă reformele reale pe care le clamează în spațiul public.
Într-un moment rar de sinceritate politică, vicepreședinta PSD, Victoria Stoiciu, a afirmat că partidul din care face parte nu poate adopta un mesaj antisistem, pentru că el este, de fapt, chiar sistemul.
„Noi, PSD, nu avem cum să fim antisistem când noi suntem sistemul”, a declarat Stoiciu într-un interviu pentru News.ro, confirmând astfel ceea ce o mare parte a opiniei publice resimte de ani de zile: că PSD este parte din problema politică a României, nu o alternativă viabilă.
Declarația vine într-un moment în care partidul mimează preocuparea pentru reforme, dar evită să taie în carne vie acolo unde doare: pensii speciale, subvenții pentru partide, excepții fiscale de lux sau clientelism bugetar. PSD clamează nevoia de schimbare, dar își conservă privilegiile și structurile de putere cu o eficiență demnă de regimuri autoritare.
Stoiciu recunoaște implicit și ipocrizia cu care partidul încearcă să se repoziționeze:
„Dacă venim cu acest tip de discurs nu facem decât să legitimăm o direcție care nu ne aparține… între copie și original, oamenii aleg întotdeauna originalul.”
Tradus: PSD se preface că înțelege nemulțumirea cetățenilor, dar rămâne fidel unui sistem pe care îl controlează și din care se hrănește.
Mai mult, lidera PSD subliniază că o mare parte din electoratul revoltat nu este format din extremiști sau ideologi, ci din cetățeni epuizați de corupție, impostură și promisiuni mincinoase. Cu alte cuvinte, votul de sancțiune vine tocmai împotriva unor partide precum PSD, iar partidul o știe.
Deși Victoria Stoiciu încearcă să proiecteze imaginea unui PSD deschis la idei noi și opinii diverse, realitatea este că partidul evită sistematic orice asumare reală a reformei. Retorica reformistă rămâne la stadiul de discurs pentru televiziuni, în timp ce deciziile politice se iau în cercuri restrânse, la adăpost de opinia publică și de orice presiune reală.
„Avem la PSD nevoie să împrospătăm oamenii care comunică, care transmit mesajele…”, spune Stoiciu. Dar problema nu este de comunicare. Problema este de conținut, de credibilitate, de integritate. Nu e vorba despre cum spune PSD lucrurile, ci despre faptul că nu face ceea ce spune.