Liber la cât mai multe firme! Noi reguli la înființarea SRL. Patronii pot fi acționari unici în mai multe societăți

Din 6 iulie a intrat în vigoare noua lege a societăților comerciale. Potrivit acesteia, într-un apartament de două camere, de exemplu, pot fi declarate sediile sociale a patru sau chiar cinci firme, iar acordul asociației de proprietari pentru înființarea firmei nu mai este necesar. În plus, noua formă a legii permite ca o persoană fizică sau juridică să fie acționar unic în mai multe firme.
La finalul săptămânii trecute a fost promulgată și imediat publicată în Monitorul Oficial Legea 102/2020 care aduce modificări majore în ceea ce priveste SRL-urile înmatriculate în România. Noua lege a SRL-urilor a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial în data de 02 iulie 2020, cu termen de intrare în vigoare de trei zile de la data publicării, deci din 6 iulie. Principala modificare este aceea că o persoană fizică sau juridică poate fi asociat unic în mai multe SRL-uri, „aceasta constituind o modificare majoră față de dispozițiile legale în vigoare până acum”, spune avocatul Daniel Moreanu.
Tot prin această lege a fost eliminată și interdicția de a avea înregistrate în același imobil mai multe societăți decât numărul încăperilor spațiului în cauză. Astfel, până acum, spre exemplu, într-un apartament cu două camere puteau avea sediul social cel mult două societăți. Prin aceeași lege și această interdicție a fost eliminată.
Totodată, cu privire la avizul din partea asociației de proprietari, care era necesar în situația stabilirii sediului social într-un imobil de locuințe colective (blocuri cu mai multe apartamente), noua lege elimină și interdicția obținerii acestui acord dacă administratorul emite o declarație pe propria răspundere că nu desfășoară activități la sediul social.
Această lege a fost respinsă de la promulgare de Președintele României în luna ianuarie a.c., fiind solicitată reexaminarea, având în vedere că, în opinia Președintelui, ar crește riscul evaziunii fiscale. Ulterior, legea a fost atacată de către Guvern la Curtea Constituțională, la finalul lunii aprilie, obiecția de neconstituționalitate fiind respinsă la jumătatea lunii iunie.
Sursa: www.economica.net
- Criza politică și instabilitatea economică amenință stabilitatea României: Provocările actuale în 2025În ciuda unei creșteri modeste a PIB-ului estimată pentru acest an, România se află într-un pericol economic iminent din cauza instabilității politice, scăderii investițiilor și riscurilor externe. Chiar și așa, experții spun că ritmul de creștere economică rămâne mult sub potențialul real al țării, iar viitorul apropiat aduce vești îngrijorătoare pentru populație și afaceri. În …
- Guvernul sacrifică mii de angajați de la Poșta Română, desființând 75% din posturi, dar politicienii și funcționarii guvernamentali rămân intangibiliGuvernul României aplică reduceri masive de personal în cadrul Poștei Române, trimițând acasă mii de angajați, dar protejează în continuare privilegiile politicienilor și funcționarilor guvernamentali. În timp ce economia ar putea fi afectată de aceste măsuri, statul preferă să sacrifice pe cei care lucrează direct cu cetățenii, în loc să regândească întregul sistem birocratic. Guvernul …
- Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR: Genul ‘X’ pe buletinele românești?În această săptămână, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, s-a votat o rezoluție legislativă cu impact direct asupra vieții fiecărui cetățean european. Sub pretextul consolidării securității cărților de identitate și a documentelor de ședere, s-a strecurat o modificare profund ideologică, periculoasă și inacceptabilă: recunoașterea așa-zisului „al treilea gen” – simbolizat prin litera „X”, susține Georgiana …
- UE decide, România execută! Noile reguli pentru mașinile pe benzină și motorină, impuse fără discuțiiBruxelles-ul dă ordine, iar România trebuie să se conformeze! Uniunea Europeană schimbă regulile jocului pentru mașinile pe benzină și motorină, obligând statele membre, inclusiv România, să implementeze până în 2027 noile norme de emisii. Totul în timp ce industria auto europeană se zbate să supraviețuiască, iar șoferii români sunt împinși tot mai agresiv spre mașinile …
- Revoltă uriașă la șantierul naval Mangalia! Angajații, lăsați să moară de foame, în timp ce Guvernul pompează sute de milioane în Damen GalațiDecizia Guvernului României de a atribui un contract de 500 de milioane de euro către Damen Galați a stârnit furie și disperare în rândul angajaților de la șantierul naval Mangalia, care se află în pragul falimentului. Sindicaliștii acuză Executivul că a abandonat cel mai mare șantier naval din țară și cer măsuri urgente pentru salvarea …