Social

Protestul fermierilor şi transportatorilor din România, relatat în presa internaţională

Protestul fermierilor şi transportatorilor români a ajuns în atenţia presei internaţionale.

Fermierii români şi şoferii de TIR au continuat protestele în toată ţara duminică, pe măsură ce negocierile cu coaliţia de guvernare despre valorile crescute ale asigurărilor auto şi despre subvenţiile scăzute continuă. Mai multe convoaie de tractoare şi camioane au început să se adune pe drumurile naţionale din preajma marilor oraşe, incetinind sau blocând cu totul traficul, scrie Reuters.

Fermierii şi transportatorii au blocat, pentru scurt timp, şi un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, nord-estul României, şi au încercat să împiedice intrarea în portul Constanţa.

Aceştia cer guvernului să ia măsuri cu privire la valoarea RCA-ului şi să facă ceva cu privire la preţul motorinei, la perioada de timp în care sunt plătite subvenţiile către fermieri, dar şi cu privire la timpii mari de aşteptare la vămi.

Camionagii au cerut, de asemenea, ca TIR-urile care vin din UE să aibă o intrare separată la vamă şi în portul Constanţa faţă de camioanele care vin din ţări non-UE, inclusiv Ucraina.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanţa a devenit cea mai mare rută alternativă de export a acesteia după ce Rusia a declanşat o invazie la scară largă în februarie 2022. Prin portul Constanţa au fost exportate 36 milioane de tone de cereale anul trecut, o creştere cu 50% faţă de 2022. Din această cantitate, cerealele ucrainene au reprezentat 40% din total.

Şi în Germania sunt proteste împotriva tăierii subvenţiilor, în timp ce în Polonia camionagii şi fermierii au blocat mai multe graniţe cu Ucraina încă de la finalul anului 2023, cerând UE un sistem prin care companiile ucrainene să aibă nevoie de permis pentru a opera în blocul european.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button