Protestul APICULTORILOR: Mierea românească lipsește de pe rafturile magazinelor

Apicultorii români au protestat, miercuri, în fața Ministerului Agriculturii și în fața Parlamentului. Stuparii au cerut o subvenție de 140 de lei pe familia de albine. Apicultorii se plâng că mierea românească lipsește de pe rafturile  magazinelor și că statul nu îi sprijină, ci încurajează importul de miere de proastă.

Potrivit protocolului obținut de la Primăria Capitalei, pe care apicultorii l-au atașat pe internet, protestul are ca scop acordarea subvenției pentru familiile de albine, programul național ”mierea în școli” și perdelele de protecție rutieră din arbori meliferi.Apicultorii solicită Guvernului subvenţionarea cu 140 de lei pentru fiecare familie de albineCrescătorii de albine cer o subvenție de 140 de lei pentru fiecare familie în albine în contextul în care, susțin ei,  în acest an au dispărut 300.000 de colonii de albine din cele două milioane existente anterior la nivel naţional.”Trebuie să conştientizăm că sectorul apicol are nevoie de ajutor.

Vrem să beneficiem de titulatura de ”fermier apicol”, astfel încât să intrăm în posesia subvenţiei pe familia de albine. Fără subvenţia pe familia de albine, fără ajutorarea coloniilor de albine cu bio-stimulatori, familiile de albine dispar. Ele sunt la ora actuală în colaps, iar omenirea trebuie să fie conştientă că aceste mici vieţuitoare nu fac altceva decât să ţină omenirea în viaţă. Dorim ca familiile de albine să fie subvenţionate cu 140 de lei per familia de albine, pentru că e derizoriu ce se alocă la ora actuală în sectorul apicol.

Nu cerem o sumă mare pentru această specie care dă viaţă omenirii. Omenirea trăieşte datorită albinelor, asta trebuie să conştientizăm. Dacă nu suntem conştienţi de asta şi dacă dispare albina, după cum au dispărut anul acesta din România 300.000 de colonii din cele două milioane de colonii, din cauza anului nefast înregistrat în 2020, sectorul apicol este în colaps total”, a afirmat Dănuţ Puişor, preşedintele Sindicatului Apicultorilor din România

Sectorul apicol este în colaps

”La noi în România, sectorul apicol, de 10 ani de zile, este în colaps, pe de o parte, prin schimbările climatice, cât și folosirea pe scară largă a pesticidelor. Dorim subvenție pe familia de albine. Populația României mănâncă numai miere de proastă calitate, miere din China, iar mierea care ar trebui să se regăsească în programul național Mierea în școli nu e aprobată”, a spus, la Europa FM, președintele Sindicatului Apicultorilor din România, Dănuț Puișoru.

%d blogeri au apreciat: