Proteste uriașe, joi, în București. Proeuropenii îi jefuiesc prin noi taxe pe românii săraci

Unul dintre cele mai mari blocuri sindicale de la noi va ieși în stradă, în București, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate propuse de Guvernul Bolojan.
Blocul Național Sindical (BNS), una dintre cele mai mari organizații sindicale din România, a transmis marți, 8 iulie 2025, un mesaj ferm către autorități și a adoptat un calendar detaliat al protestelor împotriva pachetelor de austeritate pregătite de Guvernul României.
Reacția vine după ce Executivul a decis, la începutul săptămânii, să își asume răspunderea pe primul pachet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, măsuri ce vizează atât sectorul public, cât și cel privat.
„Astăzi, 8 iulie 2025, Biroul Naţional Confederal (BNC) al Blocului Naţional Sindical s-a reunit în format hibrid şi a adoptat un plan de acţiune ferm ca reacţie la angajarea răspunderii Guvernului României pe primul pachet de măsuri de austeritate şi la anunţul Cabinetului Bolojan privind următoarele două pachete de reformă.
BNS spune clar: NU acceptăm ca salariaţii, din public şi privat, să plătească din nou preţul incompetenţei şi risipei”, au transmis, marți, sindicaliștii.
Oficialii BNS avertizează că, dacă guvernanții nu vor ține cont de semnalele de alarmă trase de sindicate și de propunerile alternative, protestele vor fi intensificate în perioada următoare, inclusiv prin acțiuni de amploare la nivel național.
Calendarul protestelor
Potrivit liderilor sindicali, acțiunile vor începe chiar de săptămâna aceasta și vor viza în mod direct instituțiile cheie implicate în implementarea politicilor de austeritate.
Prima acțiune va avea loc joi, 10 iulie, când sindicaliștii vor picheta Ministerul Finanțelor, începând cu ora 10:00. La protest vor participa membri din Ministerul Finanțelor și ANAF, afiliați la Federația „Solidaritatea”. Protestul este programat să dureze două ore și are ca scop transmiterea unui semnal ferm către decidenții politici că „nu este acceptabil ca angajații să suporte costurile unor decizii bazate pe incompetență sau lipsă de responsabilitate”.
Totodată, vineri, 11 iulie, între orele 11:00 – 13:00, va avea loc un protest în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, organizat de Sindicatul Mureșul din Apele Române – SMAR, structură afiliată la BNS. Protestele vor continua, în fiecare zi de joi, în intervalul 10:00 – 12:00, în fața instituțiilor publice unde există membri de sindicat.
Sindicaliștii transmit că protestele vor fi organizate „într-un mod civilizat, dar ferm”, și invită la dialog atât guvernanții, cât și opinia publică.
Pe lângă proteste, Blocul Național Sindical va lansa o campanie video de amploare pe rețelele sociale, sub titlul “Cutia Neagră a Austerității”. Prin această inițiativă, sindicaliștii își propun să aducă în atenția publicului larg poveștile reale ale angajaților afectați de măsurile de austeritate, să explice mecanismele prin care acestea lovesc direct în veniturile și siguranța locurilor de muncă, precum și să demonteze retorica potrivit căreia austeritatea este singura cale pentru reducerea deficitului bugetar.
Materialele video vor prezenta cazuri concrete din domenii precum sănătatea, educația, administrația publică, dar și din sectorul privat, acolo unde “efectele tăierilor bugetare și ale presiunilor fiscale riscă să blocheze investițiile și să ducă la pierderi de locuri de muncă”.
Amendamente pentru protejarea lucrătorilor
În paralel cu acțiunile de stradă, sindicaliștii reamintesc că au transmis, încă din 6 iulie 2025, partidelor parlamentare un set de amendamente clare la proiectul privind măsurile fiscal-bugetare, insistând asupra faptului că există alternative la austeritate.
„Reamintim că, în 6 iulie 2025, BNS a transmis partidelor parlamentare amendamente clare la proiectul privind măsurile fiscal-bugetare – măsuri care vizează reducerea risipei bugetare şi întărirea responsabilității fiscale, NU sacrificarea lucrătorilor!”, au subliniat reprezentanții BNS.
Sindicaliștii cer guvernanților să se concentreze pe combaterea risipei și pe eficientizarea aparatului public, fără a tăia din veniturile celor care muncesc, indiferent că este vorba despre sectorul bugetar sau privat.