Internațional

Proteste de amploare la Skopje: Mii de persoane încearcă să blocheze compromisul cu Bulgaria

Mii de persoane au protestat joi în Macedonia de Nord, în timp ce Parlamentul se pregătea să voteze un acord de compromis al Franţei pentru soluţionarea disputelor ţării cu Bulgaria, care ar permite lansarea negocierilor referitoare la aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters și news.ro.

Poliţia a închis Parlamentul din capitala Skopie pentru a împiedica protestatarii, conduşi de partide de opoziţie, să intre în clădire pentru a opri votul. Manifestanţii au ţipat, au fluierat şi au aruncat cuburi de gheaţă şi ouă în organele de poliţie.

Opoziţia naţionalistă VMRO-DPMNE, care a iniţiat proteste zilnice de la începutul lunii iulie în legătură cu acordul despre care au susţinut că periclitează limba şi identitatea macedoneană, a cerut proteste în masă sub lozinca ”Macedonia nu este de vânzare”.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut parlamentarilor, într-o alocuţiune în faţa Parlamentului, să aprobe acordul revizuit cu Bulgaria solicitat luna trecută de Franţa, care a deţinut preşedinţia UE până în iulie.

Noul acord propune modificarea constituţiei Macedoniei de Nord pentru a recunoaşte o minoritate bulgară, în timp ce chestiunile rămase vor fi discutate între Skopie şi Sofia. Propunerea nu impune Bulgariei să recunoască limba macedoneană.

”Dacă decideţi să susţineţi propunerea revizuită a Franţei, în următoarele zile va avea loc o conferinţă politică interguvernamentală. Noi – Comisia – vom începe apoi, imediat, procesul de examinare a acquis-ului (n.r. totalitatea drepturilor şi a obligaţiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene). Acesta este primul pas în procesul de negociere”, a subliniat von der Leyen.

În timpul discursului, un deputat s-a apropiat de şefa Comisiei şi i-a arătat un pliant pe care era scris cu majuscule ”NU”.

Macedonia de Nord este candidată la aderarea la UE de 17 ani, dar aprobarea sa a fost blocată mai întâi de Grecia, iar în prezent de Bulgaria, ambii membri ai blocului comunitar.

Un acord din 2017 de schimbare a numelui ţării din Macedonia în Macedonia de Nord a pus capăt disputei cu Grecia şi părea să deschidă calea pentru negocierile de aderare la UE. Cu toate acestea, Bulgaria a depus un drept de veto în 2020 asupra disputelor de istorie şi limbă.

Adresându-se preocupărilor legate de limbă şi identitate, Van der Leyen a spus: ”Nu poate exista nicio îndoială că limba macedoneană este limba dumneavoastră. De aceea, propunerea revizuită se referă la limba macedoneană, fără calificare din partea UE. Propunerea respectă şi identitatea dumneavoastră naţională”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button