JUSTIȚIE

Protectorul tiranului Iohannis, mesaj de Ziua Constituției: „În fața manipulării și dezinformării, noi, ca națiune, avem datoria de a promova adevărul”

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, protectorul tiranului Iohannis și unul din autorii loviturii de stat a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constituției. În text, acesta vorbește despre istoria constituțiilor dar și despre situația actuală, în contextul loviturii de stat dată de CCR.

„În această zi de 8 decembrie, celebrăm Ziua Constituției României. În acest an, Ziua Constituției noastre coincide cu împlinirea a 101 de la adoptarea Constituției din 1923 – Actul fundamental care a definit, într-un context european modern, locul statului român și drepturile cetățenilor săi.

Este un prilej de a reflecta atât asupra evoluției Legii Fundamentale a României, asupra importanței acesteia pentru democrație și statul de drept, cât şi asupra provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”, începe Enache în scrisoare.

Președintele CCR continuă prin a scrie despre Constituția din 1923, supranumită „Constituția națiunii române unite”, care a conectat România de spiritul european occidental. Continuă prin a aminti de perioada comunistă și Constituția din 1991 care i-a urmat Revoluției.

„Deși în perioada regimului totalitar această Constituție a fost desființată, principiile sale fundamentale – drepturile omului, separația puterilor în stat și protecția demnității și libertății individuale – nu au fost niciodată complet distruse. Ele au supraviețuit în spiritul național și au fost restaurate prin Constituția din 1991 – Documentul politico-juridic care reglementează astăzi viața politică și socială a României.

La peste trei decenii de la victoria Revoluției române din decembrie 1989 și adoptarea noii Constituții a țării, este deosebit de important să privim cu respect realizările poporului român și ale istoriei constituționale, dar și să privim viitorul cu responsabilitate”, continuă Marian Enache.

Continuă prin a vorbi despre provocările actuale, și despre amenințările asupra democrației din zilele acestea, prin manipulare și dezinformare. Ca națiune, explică el, avem datoria de a promova adevărul.

„În fața provocărilor contemporane, este esențial să fim conștienți de vulnerabilitățile existente, dar și de resursele de reziliență pe care le avem la dispoziție.

Încrederea în Constituție, respectul pentru statul de drept și apărarea principiilor democratice rămân fundamentale pentru consolidarea unei societăți stabile, viabile și echitabile.

Cu toate că astăzi suntem martorii unor forțe care amenință valorile fundamentale ale democrației, trebuie să fim uniți și hotărâți pentru a le contracara și a le protejea. Curtea Constituțională va continua să apere Constituția și să garanteze că drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor vor fi respectate. În fața manipulării și dezinformării, noi, ca națiune, avem datoria de a promova adevărul și de a reafirma credința în Legea Fundamentală ca un pilon incontestabil al unității, al progresului și al suvernatității naționale”, continuă președintele CCR.

Nu în ultimul rând vorbește despre promovarea știrilor false, inteligența artificială, față de care statul trebuie să-i protejeze pe cetățeni.

„Este crucial să reamintim importanța libertății de exprimare și a dreptului la o informare corectă. Într-o lume în care manipularea și proliferarea știrilor false, utilizarea necontrolată a inteligenței artificiale pot influența si distorsiona luarea deciziilor, instituțiile statului de drept devin garanția reală în consolidarea procesului democratic.

Să ne reamintim datoria de a prețui tradițiile noastre constituționale în deplin consens cu valorile europene, asigurându-ne că viitorul nostru democratic este o certitudine în pofida provocărilor vremurilor noastre.

Cinstirea Constituției poporului român trebuie manifestată prin respectul și fidelitatea față de țară ca o îndatorire sacră a fiecărui român față de tradițiile și valorile perene ale României.

La mulți ani, Constituției României!”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button