Economie

Promisiuni de lapte și miere de la Ciolacu în contrast cu realitatea dură a lui Isărescu: România, a doua cea mai inflaționistă țară din UE

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an. De asemenea, in sedinta din 8 noiembrie, s-a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie 2023 la 8,83 la suta, in linie cu previziunile, de la 9,43 la suta in luna august, pe fondul decelerarii cresterii preturilor alimentelor procesate si al accentuarii declinului in termeni anuali al preturilor energiei, mentioneaza raportul BNR, transmis in urma hotararii de politica monetara.

Potrivit datelor din raport, „la inflatia IAPC ne mentinem o pozitie relativ buna. Am pierdut din pozitia relativ mai buna din perioada anterioara. Eram pe locul 7-8 in lunile de vara, acum am ajuns pe locul 2, singura tara care are o variatie anuala mai mare decat noi e Ungaria. De ce? Principalul factor e cel caracteristic Romaniei: avem un deficit fiscal mai mare, o pozitie fiscal bugetara mai vulnerabila si inca nu au intrat in efect masurile pentru a reduce acest deficit bugetar”, a precizat Isarescu.

„Evolutia preturilor agro-alimentare in trimestrul 3 a fost forta motrice care a dus inflatia in jos. Motivele: in UE si in Romania au fost recolte relativ bogate la cereale, masura plafonarii adaosului comercial a contribuit. Avem o revizuire usor descendenta a anticipatiilor pe termen mediu si lung. Avem semne timide de relaxare a pietei muncii in trimestrul III, s-a diminuat ritmul angajarilor. Trebuie sa fim foarte atenti la acest tip de inflatie, cu majorarea costurilor salariale.

Avem o tempereare a cresterii economicein trimestrul II, care va continau si in trimestrul III, nu vedem deocamdata semnele unei recesiuni, dar temperarea cresterii e evidenta. Sa dai inflatia in jos fara sa intri in recesiune e o treaba foartea grea. Va trebui sa fim atenti la mixul de politici economice”, a avertizat guvernatorul BNR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button