Proiectul AUR pentru fermierii români a fost respins. Coaliția de guvernare a votat contra înființării Băncii Agricole
Agricultura românească are nevoie mai mult ca oricând de investiții și de susținerea statului român. Fermierii au fost afectați atât de episoadele de secetă, cât și de scumpirile de anul trecut – aceștia sunt nevoiți să importe fertilizatori la prețuri de 3-4 ori mai mari decât în trecut. La toate acestea se mai adaugă importurile de cereale din Ucraine care a perturbat grav piața locală – din cauza incompetenței ministrului, Agriculturii Petre Daea, fermierii români vor primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina.
În acest context, este cât se poate de clar că soluție trebuie să vină din interior. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege pentru înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A., o instituție de credit deținută 100% de statul român, care să susțină dezvoltarea sectorului agricol românesc. O lege aplicabilă și benefică pentru fermierii români. Ca toate legile bune pentru români și aceasta a fost respinsă de Senat în ședința din 13 martie a.c. fără niciun fel de justificare.
Inițiatorii legii precizează că situația la nivelul micilor fermieri este dificilă, aceștia nefiind sprijiniți în demersul de a accesa fonduri nerambursabile pentru a dezvolta exploatațiile individuale pe care le dețin în proprietate sau în arendă, impunându-se așadar, construirea unor instrumente financiare mai prietenoase, care să fie gestionate direct de către statul român, prin instituțiile abilitate.
Soluția pentru recuperarea acestui decalaj este acordarea de către stat, prin intermediul unei bănci pentru dezvoltarea agriculturii naționale, a susținerii financiare necesare dezvoltării exploataţiilor individuale de dimensiuni mici și medii, a infrastructurii deficitare a sistemului de irigaţii național, precum și pentru dezvoltarea optimă a segmentului de logistică, din ce în ce mai avansat, însă de care agricultorul român nu se poate folosi în activitatea desfășurată, din cauza prețurilor mari de achiziție.