Proiectele AUR privind pădurile, respinse de partidele lui Iohannis
Partidele lui Iohannis, adică PSD, PNL, UDMR și USR au blocat două proiecte de lege extrem de importante pentru viitorul României, depuse de AUR în Parlament.
În 32 de ani România a pierdut cam jumătate de milion de hectare de pădure și nu ar trebui să ne mai mire că dacă nu avem secetă atunci avem parte de inundații și alunecări de teren.
Pădurea are un rol important nu doar pentru că extrage din aer dioxidul de carbon, dar aceasta protejează terenurile de razele soarelui, reduce efectul de seră și emite în aer cantități impresionante de oxigen.
Proiectele de lege ale AUR urmăreau oprirea tăierilor industriale și împădurirea a 1 milion de hectare de pădure
AUR a depus în Parlament 2 inițiative legislative care vizau creșterea suprafețelor ocupate de păduri.
România se află acum mult sub media europeană de împădurire după ce în 32 de ani s-au tăiat aproximativ 500.000 de hectare de pădure. O parte din arbori s-au tăiat cu acte, cealaltă jumătate fără acte.
Primul proiect de lege viza oprirea tăierilor industriale pentru o perioadă de cel puțin 10 ani pentru a lăsa pădurile să se reface. Albania și Norvegia au adoptat proiecte de lege similare, tăierile ilegale de păduri fiind aspru pedepsite
Al doilea proiect de lege AUR urmărea identificarea de terenuri degradate și împădurirea lor. Legea propusă de AUR lansa și cifre: 1 milion de hectare de pădure de plantat în următorii 10 ani.
SISTEMUL se opune
Nu cunoaștem motivele, dar sistemul blochează sau respinge toate proiectele bune depuse de AUR în Parlament.
Legea AUR a pădurilor a avut aceeași soartă, adică nu a putut trece mai departe datorită opoziției și complicității dintre PSD, PNL, UDMR și USR.
Consecințele defișărilor sunt catastrofale
Consecințele tăierilor iraționale de păduri sunt unele catastrofale: au loc fenomene meteo extreme, secetă sau inundații, alunecări de teren sau desertificari. Animalele, precum urșii, își pierd habitatul și coboară peste români în sate.
George Simion, liderul AUR, a atras atenția asupra faptului că în România există o mafie în acest domeniu având în vedere că un fost ministrul al Mediului – Doina Pană, a fost otrăvită în timp ce era în funcție pentru măsurile care vizau mafia lemnului.
Liderul AUR susține că există în mod cert o complicitate între partidele sistemului care încurajează acest furt legal, cu acte, în contextul în care un ministru al Mediului este otrăvit cu mercur, iar activiștii de mediu sunt șicanați și atacați cu pietre (cazul lui Daniel Bodnar).
„Vorbim de un furt legal din pădurile României. Interesele sunt foarte mari, e vorba de sute de milioane de euro, de miliarde de euro. Direcția Silvică din jud. Suceava aduce jumătate din bugetul Direcției Silvice la nivel național”, a precizat președintele AUR George Simion.
„Noi AUR nu o să ne complacem în actuala stare de fapt cu privire la pădurile României. Ne trebuie un moratoriu de 10 ani privind pădurile României: să se taie doar pentru necesarul intern, pentru lemne de foc. Nu suntem o țară africană, nu putem exporta lemn sub formă brută. Ni s-au închis fabricile de lemn și ajungem la un mare retailer de mobilă să ne cumpărăm singuri mobila produsă în altă țară”, a mai spus Simion.
Partidele politice aservite sistemului au contribuit direct la situația catastrofală de azi a pădurilor. Conform unei inventarieri la nivel european din 2005, în România mai existau circa 218.000 ha de păduri virgine, reprezentând 2/3 din totalul pădurilor virgine din Europa. Alte țări în care se mai păstrează suprafețe semnificative sunt Ucraina, Slovacia, Polonia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Bulgaria, Croația și Slovenia. În țările din zona munților Carpați s-au păstrat 90% din pădurile virgine ale Europei, în timp ce în zona Alpilor doar 0,4%.
În absența unor reglementări dure și eficiente în acest domeniu, în perioada 1990-2011 au fost defrișate 366.000 de hectare de pădure, atât din ocoalele silvice de stat, cât și din cele private, cauzându-se un prejudiciu de 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curții de Conturi.
Din datele/informațiile prezentate de Romsilva, rezultă că zilnic se exploatează în medie 41 ha, dintre care o mare parte o reprezintă tăierile ilegale. Costurile de reîmpădurire sunt imense, de exemplu, pentru împădurirea a 700 de ha costurile se ridică la peste 3 milioane de euro.
Radiografia business-ului din acest sector arată că piața este controlată, în mare parte, de câțiva jucători care realizează peste 80 la sută din cifra totală de afaceri. Este un business care crește de la an la an și în care investitorii străini, în special cei austrieci, olandezi, britanici, ciprioți, polonezi și francezi, se află în prim-plan.
Dincolo de afacerile legale din sectorul exploatării lemnului, piața neagră a lemnului a crescut spectaculos, reușind să depășească, ca volum, segmentul monitorizat de stat. Potrivit datelor de la Inventarul Forestier Național, din România sunt tăiați, anual, 38,6 de milioane de metri cubi de lemn. Din această cantitate, doar 18,5 milioane de metri cubi reprezintă tăierile legale, pentru care se plătesc taxe, restul de 20 de milioane de metri cubi fiind arbori extrași fără nicio formă legală, în mare parte din pădurile proprietate privată.
Situația din zona exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului tinde să se agraveze de la an la an, pe măsură ce cererea de export de lemn din România crește semnificativ, iar autoritățile întârzie să ia măsurile necesare combaterii fenomenului tăierilor ilegale.
Din cauza defrişărilor din România:
- s-au intensificat procesele de eroziune a solurilor;
- sunt tot mai frecvente secetele sau inundaţiile;
- s-au intensificat alunecările de teren, ce produc grave pierderi materiale economiei naţionale.
România avea, în 1800, 8,5 mil. ha de pădure, adica 35-45% din teritoriu, suprafață care s-a redus, continuu, astfel că în 1974 ajunsese la doar 6,5 mil. ha (27% din teritoriu), iar acum suprafața împadurită a scăzut sub optimul ecologic.
Lista poate continua, dar dacă nu oprim acest flagel nu mai avem voie să fim nemulțumiți atunci când casele o iau la vale cu tot cu terenuri.