Politică

Proiecte inovatoare și lecții despre cel mai eficient sistem de educație cu bazele în județul Arad prin detașarea unui nou profesor metodist la CCD Arad

La nivelul învățământului arădean se pare că posturile se înființează după bunul plac al inspectorului școlar general, fără să se țină cont de legislația în vigoare, în condițiile în care în școli există încă o acută nevoie de personal didactic-auxiliar și nedidactic (mai ales îngrijitoare), iar solicitările școlilor  pentru astfel de posturi sunt respinse de Inspectoratul Școlar Județean Arad pe motiv că județul trebuie să se încadreze în numărul total de posturi primite de la Ministerul Educației.

Nu la fel stau lucrurile atunci când este vorba de apropiații inspectorului școlar județean Arad. Acesta a înființat, în mod abuziv, un post de profesor metodist la  Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, pentru partenera sa,  prof. Moșescu Emanuela. Postul a fost înființat cu complicitatea unor funcționari cu rol de decizie din Direcția Management și Resurse Umane a Ministerului Educației, care au sfidat prevederile legale privind normarea unui post de profesor-metodist în Casa Corpului Didactic (art.44 alin. 1 din OMECTS nr.5554/2011 – Regulamentul de organizare și funcționare a Casei Corpului Didactic – normarea profesorului metodist din casa corpului didactic se face la un număr de 1.500 de posturi de personal didactic) și și-au bătut joc de banul public prin aprobarea înființării și finanțării acestui post.

Documentația privind înființarea postului a fost întocmită de către directorul Casei Corpului Didactic ”Alexandru Gavra” Arad, prof. Marcela Minodora Marinescu, (probabil la solicitarea inspectorului școlar general, care a sprijinit-o pentru numirea sa în funcția de director al aceastei instituții), aprobată personal de inspectorul școlar general al județului, prof. Marius Gondor, fără să fie supusă aprobării Consiliului de Administrație al ISJ Arad, care coordonează și controlează pe plan local activitatea Casei Corpului Didactic și  trimisă Ministerului Educației  în data de 03.05.2023.  Șase zile mai târziu, în data de 09.05.2023,  Ministerul Educației  a aprobat această solicitare (fiind un post de o însemnătate crucială pentru învățământul arădean!), deși la nivelul județului Arad la data de 01.05.2023 exista un număr de 4730,33 posturi didactice (prea puține pentru a justifica și cele patru posturi de profesori metodiști pe care Casa Corpului Didactic ”Alexandru Gavra” Arad le avea în organigramă la acea dată). Cu toate acestea, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Ministerul Educației nu au ținut cont de prevederea legală amintită anterior, demonstrând încă o dată că abuzul și corupția sunt cele care fac legea, iar dacă postul este pentru cineva cu influență, poate fi înființat în orice condiții.

Deși înființat în 09.05.2023, cel de-al cincilea post de profesor metodist nu a fost ocupat decât în data de 22.05.2023, deoarece apropiata domnului inspector școlar general, doamna Moșescu, cea pentru care s-a înființat postul, a fost în concediu medical până în data de 15.05.2023, iar în perioada 15-19.05.2023 a fost plecată în Spania printr-un proiect de mobilitate, de unde s-a întors pe 20.05.2023.

Începând cu data de 22.05.2023, odată cu începerea grevei generale a profesorilor, doamna Moșescu a fost detașată în interesul învățământului pe postul de profesor metodist la Casa Corpului Didactic ”Alexandru Gavra” Arad. Având în vedere această situație, ne întrebăm retoric de ce abia din 22.05.2023 (când doamna Moșescu s-a întors din mobilitate) s-a ocupat acest post din moment ce a fost atât de mare urgența înființării lui ? Oare postul a fost creat pentru o anume persoană și nu dintr-o nevoie urgentă?

După aproximativ o lună, în data de 29.06.2023, în Jurnalul Arădean a apărut un anunț despre organizarea unui concurs pentru ocuparea a două posturi de profesor metodist la Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad. Se pare că unul dintre aceste două posturi este pregătit pentru ca doamna Moșescu Emanuela, profesoară „merituoasă”, să fie titularizată la Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad.

Organizarea acestui concurs acum (în perioada 30.06.2023-14.07.2023 se depun dosarele, până pe data de 18.07.2023 are loc verificarea dosarelor, iar pe 01.08.2023 se organizează concursul), pe repede înainte, în timpul vacanței școlare, în plină perioadă de examene naționale, în condițiile în care a apărut în Monitorul Oficial Legea învățământului preuniversitar prin care Casa Corpului Didactic se reorganizează, demască intenția  inspectorului școlar general al județului Arad, prof. Gondor Marius, de a consolida poziția apropiatei sale la Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad. Menționăm că până la data de 09.05.2023 la nivelul instituției existau doar 4 posturi de profesori metodiști, dintre care două erau ocupate prin titularizare și celelalte două prin detașare.

Pentru a se asigura că doamna Moșescu Emanuela rămâne la Casa Corpului Didactic ”Alexandru Gavra” Arad, chiar dacă cel de-al cincilea post înființat în mod abuziv ar fi desființat în urma unor verificări, scandal mediatic ori în cel mai fericit caz printr-o decizie a Ministerului Educației, domnul inspector școlar general a hotărât organizarea concursului pe data de 01.08.2023, chiar dacă detașarea celor doi profesori metodiști (chiar trei cu doamna Moșescu Emanuela) încetează la data de 31.08.2023.

Am solicitat printr-o scrisoare deschisă către Ministerul Educației un punct de vedere privind această situație, suspendarea concursului până la clarificarea faptelor.

În răspunsul primit din partea Ministerului Educației, ni s-a comunicat faptul că pe parcursul celor peste 10 ani de la emiterea  ordinului nr. 5554 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a casei corpului didactic, ”atribuțiile/funcțiile caselor corpului didactic s-au diversificat, apărând suplimentar activități precum: elaborarea rapoartelor sintetice privind situația dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice, recunoașterea și echivalarea în credite profesionale transferabile a competențelor dobândite de cadrele didactice prin participarea la programe complementare interne și internaționale, organizarea programelor de formare pentru cadrele didactice care participă la diverse forme ale evoluției în carieră prin gradele didactice II și I, asigurarea suportului unităților de învățământ în procesul de monitorizare a impactului dezvoltării profesionale continue a personalului didactic asupra calității procesului educațional, intervenții educaționale cuprinse în programe naționale sau internaționale privind cariera didactică, activități de management de proiect în programe/proiecte sistemice naționale, în care casa corpului didactic are calitatea de partener, beneficiar fiind Ministerul Educației.”

Un răspuns asemănător, prin care ni se comunică faptul că un nou post de profesor metodist este justificat de volumul mare de muncă, am primit și din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad și anume: ”acestă solicitare este justificată de creșterea numărului de cadre didactice care solicită o diversificare a formării profesionale, de nevoia implementării programului de mentorat în școli și a unor proiecte educative inovatoare, de coordonarea eficientă a activității de formare continuă, precum și de dezvoltarea unor programe de formare continuă acreditate pentru personalul didactic.”

Din partea Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad ni s-au comunicat aceleași lucruri din care rezultă nevoia de a înființa un nou post de profesor metodist care să fie abilitat  să desfășoare proiecte inovatoare și de mentorat, deci să rezolve toate problemele sistemului de educație la nivel județean, atât de abilitat și de inovator încât ar putea să construiască nave pe care să le trimită în spațiu ori să rezolve tot felul de probleme cum ar fi teleportarea, cu atât mai mult cu cât doamna Moșescu Emanuela a predat discipline tehnice.

La acest moment, concursul se află în plină desfășurare. Am consultat site-ul CCD Arad, dar nu am putut afla numărul de dosare depuse, nici rezultatul verificării acestora, deși în data de 17.07.2023, ora 12,30 trebuia să fie afișate „rezultatele selecției dosarelor de înscriere a candidaților, la sediu și pe site-ul CCD Arad (în secțiunea Anunțuri din Forum). Probabil că totul este încă un mare secret din moment ce nu există o transparență a informațiilor privind acest concurs.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button