Profesorii români au printre cele mai mici salarii din UE. Cât câștigă profesorii din străinătate?
Datele statistice de la Eurostat arată că profesorii din România au printre cele mai mici salarii din UE, profesorii debutanţi câştigând aproximativ 2.400 de lei. Salariul mediu anual pentru profesorii din ţările europene este de 25.055 euro pe an.
Totuşi, există diferenţe semnificative între ţările europene şi în ceea ce priveşte salariile prevăzute de lege pentru cadrele didactice care intră în profesie.
Potrivit sursei citate, salariile legale anuale de început pot varia între 4.000 şi 92.000 euro pe an, în funcţie de ţară.
În cinci state membre ale UE (Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia şi România), salariul legal al profesorilor debutanţi este sub 10.000 euro pe an.
Niveluri salariale la fel de scăzute pot fi găsite în Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia. Cele mai mari salarii, de peste 50.000 euro pe an, se găsesc în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveţia şi Liechtenstein, mai precizează site-ul citat.
Luni a fost prima zi de grevă generală în sistemul de educaţie din România după ce şi ultima rundă de negocieri a sindicaliştilor din învăţământ cu reprezentanţii Guvernului nu a ajuns la rezultatul dorit de cadrele didactice.
Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că “nu se va pune lacătul pe şcoli”.
Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, duminică seara, într-o emisiune televizată, că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net lunar al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei.
“Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a precizat Nistor, despre salariile pe care şi le doresc cadrele didactice.
La rândul său, premierul plagiator Nicolae Ciucă le-a spus sindicaliştilor din Educaţie, la întâlnirea de duminică de la Guvern, că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul, pentru că acest lucru poate duce la “instabilitate”.
Potrivit lui Ciucă, momentul ales pentru a face grevă “este cel mai prost din ultimii 10 ani”, pentru că afectează perioada de examene, iar efortul, munca copiilor şi a părinţilor riscă să fie compromise.