Politică

Profesorii protestează în mai multe orașe din țară. Iohannis coace ceva la Cotroceni cu chelnerii Ciucă și Ciolacu

Profesorii au intrat în cea de-a opta zi de grevă generală. Federațiile sindicale au purtat discuții cu liderii din mai multe județe și au stabilit ca manifestațiile să nu fie oprite, după ce marți, 30 mai, peste 20.000 de oameni au protestat în fața Palatului de la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii coaliției de guvernare la discuții.

 Surse din Guvern au transmis că președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe cei trei lideri ai coaliției, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre revendicările salariale ale profesorilor. Încă nu a fost comunicată oră la care va avea loc întâlnirea. Decizia președintelui vine la câteva ore, după ce le-a promis liderilor de sindicate din învățământ că o să devină mediator între profesori și Guvern. Sursele spun că este probabil ca în urma discuțiilor să fie semnat un acord politic privind revendicările salariale ale profesorilor, potrivit Agerpres.

Simion Hăncescu, liderul FSLI, a declarat la ieșirea de la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis că profesorii nu vor ceda presiunilor Guvernului. „Nu vă bateți joc de noi, nu ne vindeți, nu cedăm”. Hăncescu a explicat că propunerile venite din partea guvernanților au fost de fiecare dată prezentate sindicatele, iar liderii prin vot sau referendum și-au exprimat acceptul sau dezacordul privind oferta respectivă.

Liderul FSLI a mai adăugat că dacă peste 50% din liderii de sindicat accepă oferta, greva se va încheia. Hăncescu a anunțat că greva generală a profesorilor va continua și în zilele următoare. Sindicatele din învățământ au trimis către toți membrii concluziile discuțiilor cu președintele Iohannis, care le-a spus liderilor sindicali că este la curent cu toate solicitările cadrelor didactice.

Ce au cerut liderii de sindicat de la Klaus Iohannis

Hăncescu i-a explicat liderului de la Cotroceni că profesorii nu sunt de acord cu primele propuse de Guvern și că toate cadrele didactice își doresc majorări salariale. Cerința profesorilor este ca art. 12 din Legea 153/2017 să fie aplicat. Acest articol din lege se referă la coeficientul de multiplicare ”1”  care ar trebui să fie egal cu 3.000 și nu cu 2.500 cât este în prezent. Iohannis le-a explicat liderilor de sindicat că acest lucru nu se poate în acest moment deoarece impactul bugetar ar fi mult prea mare, dar și pentru că există o serie de constrângeri economice din partea UE.

„Referitor la revendicarea principală și anume emiterea unui act normativ care să conțină explicit faptul ca, în noua grilă de salarizare salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, domnul Președinte a spus că nu se poate da o OUG, singura variantă fiind aceea de a încheia un Acord în care să apară acest principiu și alte elemente care țin de grila de salarizare din învățământ, acord pe care să-l gireze domnia sa și angajându-se că se va implica în respectarea lui. Am spus că oamenii vor o OUG publicată în MO”, se precizează în informarea trimisă de FSLI profesorilor.

Ce au discutat sindicatele cu Nicolae Ciucă

Klaus Iohannis a recunoscut în fața liderilor de sindicat că există o problemă în ceea ce privește salarizarea din învățământ și că trebuie găsită o soluție pentru ca greva să fie oprită. Hăncescu i-a explicat președintelui că doar cadrelele didactice pot să stopeze manifestațiile atunci când vor fi mulțumiți de ceea ce li se va da. Liderul de sindicat a purtat o discuție și cu premierul Nicolae Ciucă, întâlnire la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca.

„Domnul Nicolae Ciucă s-a angajat ca principii legate de grila de salarizare pentru educație să fie cuprinse într-un Memorandum al Guvernului României publicat în MO. În aceste condiții, având în vedere că revendicările nu au fost încă soluționate, greva continuă. Simion Hăncescu”, este mesajul primit de profesorii din România.

Ministerul Educației a emis marți, 31 mai, mai multe ordine de ministru pentru ca încheierea mediiilor pentru clasele a VIII-a și a XII-a să fie prelungită până pe 9 iunie. De asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat a fost prelungită tot până pe data de 9 iunie. Protestele profesorilor continuă în mai multe orașe din țară.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button